Foto: AP

Syrizaledaren i segertal: Lidandet är över

Uppdaterad
Publicerad

Rösträkningen efter gårdagens grekiska nyval pågår fortfarande under måndagen. Förmodligen kommer det att sluta med att partiet saknar två mandat för att få egen majoritet. Syrizaledaren sade i sitt segertal att grekerna sent på söndagskvällen skrivit historia. – Fem års förödmjukelse och lidande är över, sade Alexis Tsipras.

Om resultatet på drygt 36 procent står sig när alla röster har räknats får Syriza 149 mandat i parlamentet. Det vinnande partiet får enligt det grekiska valsystemet 50 mandat extra av de sammanlagt 300 mandaten i parlamentet.

Siffrorna visar alltså att Syriza precis är på väg att missa egen majoritet i parlamentet. 151 mandat skulle innebära att man slipper bilda regeringskoalition med andra partier.

Valet i Grekland

”Har skrivit historia”

Den konservative partiledaren Antonis Samaras ringde på söndagskvällen till Syrizaledaren Alexis Tsipras och gratulerade till valsegern, säger en företrädare för Syriza till Reuters. Syrizaledaren Alexis Tsipras höll sent på söndagen sitt segertal i Aten.

– I kväll har det grekiska folket skrivit historia, inledde han.

Han konstaterade att Syriza har fått ett kraftfullt mandat att bekämpa åtstramningspolitiken.

– Grekland lämnar nu den katastrofala åtstramningspolitiken bakom sig, sade Tsipras.

– Fem års förödmjukelse och lidande är över, lovade han.

Har vuxit markant

En talesman för Syriza uppger nu att partiet kommer att genomföra sina utlovade åtgärder mot den humanitära krisen och inleda förhandlingar med sina europeiska partner.

Syriza har vuxit från några enstaka procent till största partiet i alla opinionsmätningar sedan förra sommaren. Men i många mätningar har partiet legat en bit från den andel av rösterna som krävs för att få egen majoritet i parlamentet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Grekland

Mer i ämnet