Foto: TT

Underviktiga spädgrisar slås ihjäl mot betonggolv

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark dödas uppemot en halv miljon underviktiga och sjuka spädgrisar per år direkt vid födseln genom att de slås mot betonggolvet eller boxinredningen. – Det mest skonsamma sättet att slå ihjäl spädgrisar är att ta dem i bakbenen och slå dem i golvet, säger Hans Aarestrup, direktör för Danske Svineproducenter.

Dödandet av spädgrisarna är också en del i en ekonomisk strategi.

I det senaste numret av Danske Svineproducenters tidning, som Ekot tagit del av, finns ett räkneexempel på hur mycket en grisbonde tjänar på att avliva alla kultingar under ett kilo.

Rubriken är: Kan det vara en win-win-situation på att slå ihjäl grisar vid födsel?

Svaret är ja, enligt Hans Aarestrup.

Tjänar en miljon på dödandet

Man kommer i uträkningen fram till att en gård med 1.000 suggor kan tjäna motsvarande 1,3 miljoner kronor per år om de avlivar alla nyfödda grisar under 1 kilo.

I Danmark har grisnäringen medvetet avlat fram att suggorna föder allt större kullar, vilket också ger många underviktiga kultingar.

Totalt föds omkring 35 miljoner smågrisar per år och enligt djurrättsorganisationen Dyrenes Beskyttelse väger cirka fyra miljoner smågrisar under ett kilo.

Enligt Aarestrup dör ca 14 procent av spädgrisarna de första dagarna och han uppskattar att omkring en tiondel av dem slås ihjäl.

”Är oroväckande”

– Det är de svagaste grisarna, i stället för att vänta på att de dör av sig själva så slår vi ihjäl dem, säger Aarestrup.

Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbund säger till Ekot att det är oroväckande att man avlar fram kullar där man kallt räknar med att behöva avliva dem.

– Grisproduktionen, åtminstone i Danmark, har gått väldigt långt när det gäller ekonomiska aspekter. Att man ser grisarna mer som råvaror än som levande individer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Danska kultingar slås ihjäl

Mer i ämnet