Greta Thunberg efter jättemötet i New York: ”Det är en sån seger”

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals människor världen över uppskattas ha manifesterat för klimatet under fredagen. På Manhattan i New York samlades hundratusentals människor för att manifestera inför FN:s klimattoppmöte i staden. Manifestationens stora affischnamn var svenska Greta Thunberg.
Efter sitt tal var hon överväldigad.
--Det är en sån seger. Jag trodde aldrig att det här kunde hända och så fort.

Enligt arrangörerna var det omkring 250 000 människor som slutit upp till manifestationen i New York, och globalt uppskattas omkring tre miljoner människor ha manifesterat.

– Det är så många siffror. Men bara för att ge er en bild över hur fantastiskt det här är, folk strejkar i över 150 länder på alla kontinenter. När jag säger alla kontinenter menar jag alla, folk strejkar till och med på Antarktis, sa Greta Thunberg.

”Ingen tid att förlora”

En av som tagit sig till manifestationen i New York var 17-åriga Jamie Margolin från Seattle.

– Jag är här för att hela min generations liv hänger på det. Vi måste slåss och har ingen tid att förlora – vi är trötta på att vänta, säger hon

Hon är en av de amerikanska klimataktivister som talade inför kongressen i Washington DC tillsammans med Greta Thunberg i veckan.

Jamie Margolin har tillsammans med andra demonstranter samlats på Foley square i New York inför en manifestation för klimatet. Foto: Pontus Höök/TT

– Det har varit fantastiskt att träffa Greta. Hon är en sådan mäktig röst och det känns bra att ha hennes solidaritet för kampen i USA. Att ha henne bredvid mig i kongressen fick mig att känna mig mindre ensam, säger Margolin.

”Ingen planet B”

Nästan alla ungdomar hade egna plakat som de höjde i luften. Plakaten bar budskap som ”Det finns ingen planet B” och ”Bränn inte vår framtid”. I en megafon ställdes frågan: ”vad vill vi ha?”. En talkör svarade ”klimaträttvisa!”

Skolklasser strömmade i klungor till Foley Square. Från parken fortsatte deltagarna i en två kilometer lång marsch mot Battery Park på Manhattans södra udde, dit de anlände efter en dryg timme.

När Greta kallades upp på scenen i Battery Park jublade publikhavet.

– Vi kräver en säker framtid. Är det verkligen för mycket att begära, sade Greta Thunberg till publiken.

Skolungdomar på Foley square i New York inför fredagens manifestation för klimatet arrangerad av Fridays for future. Foto: Pontus Höök/TT

Valde bort skolan

Saya, 15, från New Jersey valde att inte gå till skolan på fredagen för att i stället medverka i demonstrationen.

– Vi vill höja medvetenheten om klimatkrisen, och vill att regeringen agerar. Det är särskilt viktigt nu när FN:s klimattoppmöte närmar sig. De måste veta att vi unga vill se en förändring.

Vad har Greta betytt för dig?

– Hon är verkligen en ikon. Greta har blivit frontfigur för hela rörelsen och klev fram när ingen annan gjorde det. Hon var stenen som kastades i dammen – vi är ringarna på vattnet

”En sådan seger”

Efter talet var Greta Thunberg överväldigad över responsen från miljontals unga över hela världen.

-Det är en sån seger. Jag trodde aldrig att det här kunde hända och så fort, sade hon till nyhetsbyrån AP. 

-Om tillräckligt många människor samlas och höjer rösten kommer det att ha en enorm påverkan och skapa ett tryck på människor med makt att verkligen agera, sade Greta Thunberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer