Tusentals i protest mot Ungerns kinesiska universitet

Uppdaterad
Publicerad

Inom några år står ett kinesiskt jättuniversitet klart i Budapest.

Men alla ungrare är inte lika övertygade om satsningen.

Under lördagen protesterade tusentals i huvudstaden mot premiärminister Viktor Orbáns planer.

Missnöjet mot bygget av Fudanuniversitetet med ett campusområde har visat sig vara stort i Ungern. På lördagen samlades över 10 000 demonstranter på Budapest gator för att protestera mot att landet vikt ned sig för Kinas intressen.

”Förräderi” och ”Vi vägrar bli en koloni”, gick det att läsa på några av skyltarna.

– Medel borde användas för att utveckla våra egna universitet, inte för att bygga kinesiska, säger Patrik, en 22-årig student och demonstrant till Reuters.

Miljardlån från Kina

Universitetet och campusområdet beräknas kosta motsvarande 15 miljarder kronor och finansieras till 20 procent med skattemedel. Resten ska vara ett lån från Chinese Bank, det vill säga kinesiska staten, som även kommer stå för den mesta arbetskraften och byggmaterialet.

I stadgarna står det att universitetet måste följa det kinesiska kommunistpartiets ledning och fullfölja dess utbildningspolitik.

”Fidesz säljer ut ungerska studenters bostäder och deras framtid, så att de i stället kan ta in elituniversitetet från diktaturen i Kina till landet”, skrev organisatörerna på Facebook.

Nya gatunamn som provokation

En annan som motsatt sig planerna på bygget är Budapests liberala borgmästare Gergely Karácsony. Som en protest har han beslutat om tre nya gatunamn kring campuset: Befria Hongkong-gatan, de uiguriska martyrernas gata och Dalai Lamagatan.

– Projektet är dåligt för alla som inte vill se sina skattepengar tjäna det kinesiska kommunistpartiets intressen, sa Gergely Karácsony.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.