Migranter värmer sig nära en övergiven fabrik i staden Subotica, nära gränsen mellan Serbien och Ungern. Till höger ett plakat som lyder: ”Om du kommer till Ungern, måste du respektera våra lagar!” Foto: TT

Ungern bygger mur för att stoppa migranter

Uppdaterad
Publicerad

Ungern planerar att bygga ett fyra meter högt stängsel längs med den 175 km långa gränsen till Serbien för att stoppa migranter som vill ta sig till EU.

Inrikesministern har fått i uppdrag att förbereda projektet, meddelade i dag utrikesminister Péter Szijjártó under en presskonferens.

– Migration är ett av de allvarligaste problemen för EU i dag. Medlemsländerna letar efter lösningar, men Ungern kan inte längre vänta, säger Szijjarto.

”Måste stoppas i Serbien”

Premiärminister Viktor Orbán meddelade redan i förra veckan att Ungern tittar på ”alla möjligheter” att stänga gränsen. 95 procent av de migranter som tar sig till Ungern kommer via just Serbien.

– Jag tycker inte att det är okej att de skickar flyktingar till oss. De måste stoppas i Serbien, sa Orbán till den statliga radion.

Andra ungerska politiker har tidigare föreslagit att asylsökande som kommer till Ungern från länder som till exempel Grekland och Serbien, där de är i säkerhet, inte ska kunna söka asyl i Ungern.

Makedonien ändrar lagar

Ungern har hittills i år tagit emot 54.000 asylsökande. År 2012 var siffran drygt 2.000. De flesta kommer från Syrien, Irak och Afghanistan och tar sig till Ungern via den så kallade Västbalkanrutten som går genom Turkiet, Grekland, Makedonien och Serbien.

I veckan meddelade Makedonien att man kommer att ändra sina migrationslagar. Migranter kommer att få 72 timmar på sig att söka asyl eller lämna landet. De kommer nu också att få resa med kollektivtrafiken och taxibilar, vilket tidigare inte var tillåtet. Istället har flera asylsökande mist livet när de vandrat längs med tågrälsen för att ta sig till Serbien och därifrån vidare till EU, men nu blir alltså vägen till EU något säkrare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.