Efter den tragiska båtolyckan på floden Donau i Budepest vill nu preimärminister Viktor Orbán se en grundlig utredning av olyckan, rapporterar Reuters. Bilden på Orbán är från en presskonferens tidigare i år. Foto: AP/TT

Viktor Orbán om dödliga båtolyckan i Budapest: ”Är skakad”

Uppdaterad
Publicerad

Ungers premiärminister Viktor Orbán säger att han är skakad efter båtolyckan i Budapest, där minst sju personer dog till följd av att en turistbåt kolliderade med ett fartyg, skriver Reuters. Samtidigt efterfrågar Orbán en grundlig utredning. På torsdagskvällen uppgav ungersk polis att man gripit den kapten som körde fartyget.

– Man är skakad av det här, säger Orbán till ungerns statliga radiokanal, rapporterar Reuters.

Han fortsätter:

– En olycka inträffade där passagerarna nästan inte hade någon chans att överleva.

Premiärministern framförde även sina kondoleanser till offrens anhöriga och efterfrågar nu en grundlig utredning av olyckan.

Minst sju döda

Det var natten mot torsdag som båtolyckan inträffade i centrala Budapest, på floden Donau. Totalt 35 pesoner befann sig på turistbåten, 33 passagerare från Sydkorea och två bestättningsmän.

Båten kolliderade med ett fartyg, och enligt ungersk polis välte båten över på sidan och sjönk på omkring sju sekunder, rapporterar AP.

Minst sju personer har hittills bekräftats döda, och sju andra har räddats, men totalt 21 personer saknas fortfarande efter olyckan. Sydkoreas utrikesdepartement har bekräftat att de påträffade döda är sydkoreanska medborgare, skriver AP.

– Det är minimalt hopp om att hitta fler överlevande, säger Pal Gyorfi, talesperson för ambulanssjukvården, till Reuters på torsdagen.

Kaptenen har gripits

Sent på torsdagskvällen uppgav ungerska polis att kaptenen som körde den båt som körde på turistbåten har gripits, enligt både AP och Reuters.

Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-wha anlände till Budapest under fredagen, tillsammans med ett stort räddningsteam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.