Ungerns president Katalin Novak avgår. Foto: Gian Ehrenzeller

Ungerns president Katalin Novak avgår – stoppar inte Sveriges Nato-process

Uppdaterad
Publicerad

Ungerns president Katalin Novak avgår efter det blev känt att hon benådat en man som försökt dölja flera sexualbrott mot minderåriga på ett hem för föräldralösa barn.

Avgången kommer inte förhindra Sveriges Nato-process, enligt SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

– Det kommer inte påverka hur parlamentet röstar.

Tusentals har protesterat i Budapest och krävt president Novaks avgång sedan vem som benådats inför ett besök av Påven år 2023 blev känt. Den benådade var vice föreståndare på ett hem för föräldralösa barn och har dömts för att ha försökt dölja sexuella övergrepp mot barnen i hemmet.

Övergreppen ska ha utförts av hemmets föreståndare som dömdes för minst tio övergrepp mellan 2004 och 2016.

Sverige och Nato

Stoppar inte Sverige Nato-process

Det är egentligen presidenten som ska skriva under parlamentets beslut att godkänna Sverige som Nato-medlem. Men finns det ännu ingen nyvald president i slutet av februari då parlamentet tros komma att rösta så är det talmannen som tillfälligt får uträtta presidentens uppgifter.

– Det kommer inte påverka hur parlamentet röstar. Det som Sverige väntar på är att parlamentet ska öppna igen den 26 februari och då hålla en omröstning för att godkänna Sverige som medlem, säger Christoffer Wendick.

Tiden är viktig

Om presidentnomineringen går snabbt kan parlamentet extrainkallas före den 26 februari och då även rösta om Sveriges Natoansökan.

– Men ingenting hittills tyder på att det är så pass bråttom. Men i teorin skulle i så fall oppositionen kunna försöka få in en omröstning om Sveriges Nato-medlemskap på dagordningen under en extrainsatt sittning, säger Christoffer Wendick.

Före detta familjeminister

Katalin Novak har tidigare varit familjeminister i Viktor Orbáns regering och är fortfarande nära allierad med premiärministern och flera andra styrande i regeringspartiet Fidesz toppskikt.

Varför hon valt att benåda personen är inte offentliggjorts då det inte är ett krav enligt Ungersk lag.

Protester i Budapest under fredagen efter Katalin Novaks benådning av en dömd person. Foto: FERENC ISZA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet