”Nu måste vi försvara Europa!” uppmanar den betalda ungerska Facebook-videon. Foto: TT/Facebook

Ungerns regerings Facebook-sida sponsrar anti-migrationsvideo – riktad mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Berättarrösten dundrar om att miljoner migranter är på väg till Europa medan kameran zoomar in på en mörkröd Afrikakarta. Det är en engelskspråkig video som publicerats av Ungerns regerings officiella Facebooksida, och som under torsdagen sponsrades för att specifikt människor i Sverige skulle få se den i sina Facebookflöden. Ungerns ambassad meddelar till SVT Nyheter att man släppt videon för att markera inför hela Europa att man inte vill bli ”ett land för migranter”.

Bakom videon ligger Facebooksidan ”Magyarország Kormánya”, Ungerns regerings officiella Facebooksida. Sidan är verifierad av Facebook och har varit aktiv sedan 2011.

Foto: Facebook

Om man på Facebook undersöker varför man som svensk får ett betalt inlägg från Ungerns regering i sitt flöde, får man upp meddelandet att sidan ”vill nå personer i åldern 32 eller äldre, som bor eller nyligen har varit i Sverige”.

Foto: Facebook

Guy Verhofstadt, vars migrantpositiva uttalande upprepas i videon, var Belgiens premiärminister mellan 1999 och 2008. Han sitter nu i Europaparlamentet.

Betalar för att nå flera EU-länder

Man kan också se att videon är sponsrad mot flera andra EU-länder, så som Frankrike och Tyskland. I kommentarsfältet uttrycker flera förvirring. ”Varför ser jag sponsrad ungersk reklam i Österrike?”, frågar sig en användare. ”Varför vill Ungerns regering att människor i Bulgarien som är 28 år gamla eller äldre ser det här?” frågar en annan.

”Dags att ruska om Bryssel! Nu måste vi försvara Europa!” avslutas videon.

Ambassaden: En respons mot förolämpningar

Judith Sargentini från den gröna partigruppen i Europaparlamentet anser i en rapport att Ungern och dess regeringschef Viktor Orbán bryter mot EU:s gemensamma mänskliga värderingar, något som SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

Ungerns ambassad meddelar till SVT Nyheter att Sargentinis rapport är en ”förolämpning som de inte vill lämna obesvarad”.

”Vi vill klargöra inför hela det europeiska folket att Ungern vill inte bli ett land för migranter. Därför har regeringen släppt den här engelskspråkiga videon, som respons mot de förolämpningar som riktats mot vårt land”, säger en talesperson för ambassaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer