Zsolt Semjen (till vänster) bredvid Ungerns premiärminister Viktor Orban riktade i helgen hård kritik mot Annika Strandhäll (S). Foto: Szilard Koszticsak / AP / Janerik Henriksson / TT

Ungerns vice premiärminister om svenska ministern: ”Sjuk varelse”

Uppdaterad
Publicerad

Efterskalven av socialförsäkringsminister Annika Strandhälls kritik mot Ungerns familjepolitik tilltar i styrka och klättrar allt högre upp i maktleden. I helgen kallade Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjen den svenska ministern för en ”stackars sjuk varelse” i en tv-sänd talkshow.

När Zsolt Semjen, vice premiärminister i Ungern, medverkade i en talkshow på den regeringstrogna kanalen Echo-TV kom Annika Strandhälls (S) tweet om den ungerska familjepolitiken på tal. 

Den svenska socialförsäkringsminstern skrev den 12 februari bland annat att det ”osar 30-tal” om ungersk familjepolitik. Tweeten var en reaktion på lanseringen av ett program som syftar till att öka barnafödandet i Ungern. Premiärministern Viktor Orbán ska ha uttryckt en önskan om att fler ungerska barn ska födas då befolkningsökning via invandring vore ”att kapitulera”.

Hård kritik som nu trappas upp

Strandhäll har efter tweeten kritiserats av ungerska utrikesdepartementet, som kallade till sig ambassadören i Budapest med anledning av det inträffade. Den ungerska familjeministern skrev ett öppet brev till Strandhäll där hon kallade kommentarerna för oacceptabla, och krävde en ursäkt.

Nu har alltså kritiken kommit från ännu högre upp i leden. Och tonläget är hårdare än någonsin.

-  Vad borde Ungern vilja om inte det att det föds ungerska barn i Ungern (...). Jag tycker alltså att det som den här stackars varelsen har sagt är abnormiteten själv, säger den vice premiärministern under intervjun om Annika Strandhäll.

Den som ifrågasätter är ”sjuk”

Under intervjun refererar han vid fler tillfällen till Annika Strandhäll som en ”stackars varelse”,  ”stackars sjuk varelse” och även att den som ifrågasätter denna ”anpassning till naturens lag” är ”sjuk”.

Intervjun gjordes av journallisten Zsolt Bayer, som tidigare anklagats för att stå regeringen alltför nära och för att vara rasist.  Han har bland annat jämfört romer med djur.

Strandhäll: Kommer inte bemöta

Annika Strandhäll har lämnat en skriftlig kommentar till SVT om angreppet från den ungerska minstern.

”Det finns stora skillnader mellan den svenska och ungerska familje- och jämställdhetspolitiken, vilket jag visade på. Det är politiska skillnader, och det är viktigt att kunna föra en diskussion om politik utan att gå till personangrepp.” skriver ministern.

Hon skriver vidare att hon inte kommer bemöta uttalandet, utan menar att det ”är en dialog som vi behöver föra mellan oss och Ungern.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.