UNHCR: ”Behovet är enormt – och hjälpen når fram”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Rysslands invasion är flyktingsituationen i Ukraina desperat, och den förvärras för varje dag som går. Det berättar Karolina Lindholm Billing, flyktingorganet UNHCR:s landsansvariga på plats i Ukraina.

– Miljontals människor är i akut behov av sjukvård men främst tak över huvudet.

Enligt FN har 4,7 miljoner ukrainare lämnat landet sedan Rysslands attack inleddes den 24 februari. Men betydligt fler, upp emot sju miljoner, befinner sig på flykt i sitt eget land och antalet ökar nu snabbt i takt med att städer i öster evakueras när Ryssland går till förnyad offensiv där.

– Och flykten sker i stor brådska. Vi vet från situationen i Mariupol att när en stad väl blivit omringad så är det oerhört svårt att få in grundläggande hjälp som vatten, mat och mediciner till de civila invånarna.

Kriget i Ukraina

Akuta behov

Karolina Lindholm Billing berättar att människor har stora svårigheter att fly från de hotade områdena eftersom många vägar är minerade och det saknas bränsle till bilarna. UNCHR fokuserar nu på att få ut nödhjälp till de platser i centrala Ukraina dit människoströmmarna går, bland annat Poltava och Dnipro, och där hundratusentals internflyktingar just nu befinner sig.

– Ett av de mest akuta behoven är tak över huvudet för de miljoner människor som tvingats lämna sina hem och många kommer inte kunna återvända på mycket lång tid. Behovet av någonstans att bo är akut nu och kommer även vara det på lång sikt. Många ukrianska familjer har öppnat sina hem för flyktingar men det är inte en lösning som kommer fungera i flera år.

Risker för hjälparbetare

Enligt UNHCR är flyktingsituationen i Ukraina en av de svåraste hittills under organisationens historia. Även hjälparbetare utsätts för direkt livsfara när de försöker nå de drabbade eftersom Ryssland utför attacker mot bostadsområden, järnvägsstationer och andra knutpunkter över stora delar av landet. Det är därför svårt att få ut bistånd, särskilt till de östra och södra delarna av landet.

– Behoven är enorma men samtidigt så når hjälp faktiskt fram även om det är med stora utmaningar. UNHCR räknar med att det blir en långvarig konflikt med attacker mot stora delar av landet. Vi försöker se var internflyktingarna stannar och så att vi kan sätta in stödet där, både till lokala myndigheter och som direktstöd till drabbade familjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet