Det väckte starka reaktioner hos befolkningen när trupper från Warszawapakten invaderade Tjeckoslovakien. Foto: TT

Unika UD-dokument: Invasionen i Prag 1968 ”dåligt förberedd”

Uppdaterad
Publicerad

Det är 50 år sedan trupper under ledning av Sovjetunionen invaderade Tjeckoslovakien och slog ner reformförsöken. SVT Nyheter kan nu redovisa dokument från det svenska generalkonsulatet i Berlin med brådskande underrättelseinformation om den militära uppladdningen och den ”dåligt förberedda sovjetledningen”.

I chiffertelegram till utrikesdepartementet i Stockholm beskriver den dåvarande svenske generalkonsuln Åke Sjölin att han ”erfar av säker källa ganska betydande järnvägstransporter av såväl rysk och östtysk militär på väg söderut”. Telegrammet som är märkt ”brådskande” skickades den 22 juli 1968, en knapp månad före Warszawapaktens invasion i Tjeckoslovakien.

Det svenska generalkonsulatet i Berlin rapporterade till UD om ryska och östtyska militärtransporter en månad före invasionen i Prag 1968. Foto: SVT Design

SVT Nyheter har hittat underrättelser som Berlinkonsulatet skickade före och under inmarschen för 50 år sedan. I Riksarkivet finns UD:s akter sparade och de offentliggörs efter en viss tid.

Operationen gick under kodnamnet ”Donau” och syftade till att bromsa de liberaliseringsplaner som den dåvarande ledaren Alexander Dubček försökte genomföra. Förutom sovjetiska trupper ingick även soldater från flera länder i Warszawapakten. Albanien och Rumänien vägrade att delta i invasionen och DDR drogs tillbaka i sista stund.

Västberlin var centrum för mängder av underrättelsetjänster under det kalla kriget. Personal från Sveriges generalkonsulat var viktiga rapportörer hem till UD och Erlanderregeringen i Stockholm. ”I Sassnitz bukten lågo 15-20 krigsfartyg jagare, fregatter och minsvepare varav de som kunde identifieras voro ryska,” skriver generalkonsul Sjölin.

Under sommaren hade sovjetiska trupper genomfört övningar vid den tjeckiska gränsen.

Generalkonsul Åke Sjölin i Berlin och hans medarbetare rapporterade sina iakttagelser om militära fartyg och transporter av robotar några dagar före den sovjetledda invasionen i Tjeckoslovakien. Foto: SVT Design

Åke Sjölin beskriver en rysk kolonn ”med fyra mycket stora av pressenningar övertäckta föremål på släpvagnar antagligen robotar”. De observerade också ”under mörker en mycket stor rysk artillerikolonn”. Sjölin har också snappat upp att en hög funktionär vid Sovjetambassaden i Östberlin antytt att ”gemensam ryskösttysk militärintervention Tjeckoslovakien möjlig”.

I chiffertelegram rapporterade den svenske generalkonsuln till UD om att en militärintervention var möjlig. Foto: SVT Design

Invasionen uppfattades som en ockupation och mötte motstånd bland befolkningen i Tjeckoslovakien. Generalkonsuln i Berlin skriver att tjeckiska partisaner sprängt ett ryskt tåg. Hans rapport till UD den 26 augusti ger en inblick i hur läget var för invasionsstyrkorna: ”ockupationstrupperna nu är nervösa och skjuta vid minsta anledning, och förefalla uttröttade och hungriga då tjeckerna vägra alla leveranser proviant och truppernas egna försörjning förefaller bristfällig.”

Den svenske generalkonsuln i Berlin rapporterar till UD att tjeckiska partisaner sprängt ett ryskt tåg. Foto: SVT Design

Ockupationen av Tjeckoslovakien ledde till att flera hundratusen människor lämnade landet. Även om man inte bjöd militärt motstånd angreps invasionsstyrkorna på Prags gator av demonstranter. Även civila aktioner genomfördes, som att ändra vägskyltar till riktning Polen och Moskva för att förvirra angriparna.

I rapporter till UD beskriver den svenske generalkonsuln invasionen som dåligt förberedd. Foto: SVT Design

Generalkonsul Sjölin skriver om sin förvåning att den sovjetiska ledningen varit dåligt förberedd och fått ”felaktiga informationer om civilbefolkningens tänkbara reaktion inför en intervention”.tjeckien

Fakta: Pragvåren

Pragvåren betecknar en period av reformkommunism i Tjeckoslovakien våren och sommaren 1968. I januari valdes reformkommunisten Alexander Dubček till partichef. Censuren upphävdes, samhällskontrollen lättades och kommunistpartiet proklamerade en ”socialism med mänskligt ansikte”. Kulturlivet blommade upp, och reformverket debatterades ivrigt i hela landet.

Dubček försäkrade sovjetregeringen att oppositionspartier inte skulle tillåtas och att landet inte skulle lämna Warszawapakten. Den offentliga anti-sovjetiska kritiken ökade. Ekonomin försvagades av minskad export. För att lösa de ekonomiska problemen ville Dubček införa en blandning av plan- och marknadsekonomi. Tjeckoslovakien invaderades den 20–21 augusti av trupper från flera Warszawapaktsländer. De möttes av protester och Dubček och hans medarbetare fick behålla sina poster en tid men ersattes sedan av en Moskvatrogen ledning.

Källa: NE, mfl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.