Tidigare studier har visat på att hundar kan spåra covid-19 med stor säkerhet. Foto: Eurovision Social Newswire

Universitet i Miami anlitar fyrbenta coronajägare

Uppdaterad
Publicerad

I vår får studenter och forskare vid amerikanska Florida international university i Miami sällskap i korridorerna. Universitetet planerar att låta specialtränade hundar patrullera skolan i hopp om att hitta personer som smittats av coronaviruset.

Universitets nya coronadetektiver har tränats av dess egnaforskare. Under en några veckor lång utbildning har de fått luktapå en rad munskydd, varav vissa burits av smittade personer, och påså vis lärt sig markera när de idenitiferar smitta. Forskarnasjälva beskriver processen som liknande den som används spåra tillexempel narkotika, och under utbildningen har hundarna visat sigkunna spåra viruset med 90 procents säkerhet.

Att använda hundar isyfte att upptäcka coronasmitta är inget nytt. Tidigare studier harvisat att djuren klarar av uppgiften med stor säkerhet, och metodenanvänds redan på flygplatser i bland annat Finland och Chile.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.