Elizabeth Magill, rektor för prestigefyllda University of Pennsylvania, lyssnar under utfrågningen i kongressen i tisdags. Foto: Mark Schiefelbein /AP

Universitetsrektor tvingas avgå efter kritikstorm i USA

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn för ett av USA:s mest prestigefyllda universitet lämnar sin post efter en hård debatt om antisemitism och yttrandefrihet. Under en utfrågning i kongressen sa Elizabeth Magill att det inte självklart strider mot universitetets uppförandekod att uppmana till folkmord på judar.

– Det beror på sammanhanget, sa Magill, rektor för University of Pennsylvania i Philadelphia, under utfrågningen i tisdags.

Hennes uttalanden väckte starka reaktioner och fick bland annat en av universitetets främsta donatorer att hota med att dra in en planerad gåva på 100 miljoner dollar, rapporterar CNN.

Magill bad efteråt om ursäkt och förklarade sig med att hon fokuserade på den konstitutionella yttrandefriheten och vid tanken att ingen ska kunna straffas för sina ord.

Men på lördagskvällen kastade hon in handduken och meddelade att hon kommer att avgå så snart en ny rektor kan tillträda.

Flera universitet i blåsväder

Kritikstormen har inte bara riktats mot mot Elizabeth Magill utan också mot rektorerna för Harvard och MIT, Claudine Gay och Sally Kornbluth, som uttalade sig i liknande ordalag under utfrågningen.

Trycket har dock varit hårdare mot Magill på grund av tidigare kontroverser om antisemitism på universitetet. I september deltog personer som uttryckt sig antisemitiskt i en palestinsk litteraturfestival på universitetet, vilket väckte intern kritik, skriver CNN.

University of Pennsylvania (UPenn) grundades 1740 och är ett av landets mest prestigefyllda universitet. Det räknas som ett av åtta universitet i Ivy League, där även sådana institutioner som Harvard, Yale och Princeton ingår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.