Foto: Jens Sølvberg/TT

”Uppenbart att man riktar in sig på journalister”

Uppdaterad
Publicerad

Tre journalister har dött i kriget i Ukraina och sex stycken har skadats, enligt organisationen Reportrar utan gränser. Bland de lokala ukrainska journalisterna är bristen på skyddsutrustning och kompetens stor.

– De har blivit tvingade att jobba i ett krig som de kanske inte är förberedda att bevaka, säger Erik Halkjaer.

Majoriteten av de journalister som dödats och skadats i kriget har tydligt signalerat att de är journalister i form av pressvästar eller befunnit sig i fordon som varit märkta med pressloggor, enligt Erik Halkjaer, ordförande på Reportrar utan gränser.

– Det är uppenbart att man riktar in sig på journalister. Hotbilden är stor, säger han.

Sämre förutsättningar

Av de tre dödade journalisterna har två varit från Ukraina. De lokala journalisterna har sämre förutsättningar att skydda sig än de inresta korrespondenterna, menar Erik Halkjaer.

– De ukrainska journalisterna har väsentligt mycket mindre resurser än de utländska. De har blivit tvingade att jobba i ett krig som de kanske inte är förberedda på att bevaka, säger han.

Omvärldens vilja att stötta journalister på plats är stor. Reportrar utan gränser har tillsammans med ukrainska IMI, Institute for Mass Information, öppnat ett pressfrihetscenter i staden Lviv för att bistå lokala reportrar. Där kommer man samordna hjälp och distribuera skyddsutrustning. Målet är att ge de lokala journalisterna förutsättningar att fortsätta sitt arbete.

Amerikansk journalist dödad

2 000 utländska journalister befinner sig för närvarande i Ukraina för att rapportera om kriget, enligt RFS beräkningar. Under söndagen kom rapporter om att en amerikansk journalist skjutit till döds i staden Irpin utanför Kiev. Erik Halkjaer tror inte att händelsen kommer förändra utländska mediebolags syn på hur man arbetar i Ukraina.

– Riskerna är stora men de utländska redaktionerna har resurserna och kunskapen för att jobba under de här förutsättningarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.