EU:s tillträdande kommissionordförande Ursula van der Leyen har utlovat nya regler om AI inom 100 dagar av att hon tillträder. Foto: TT/AFP

Uppgift: EU vill reglera ansiktsigenkänning

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen uppges överväga omfattande reglering kring tekniken för ansiktsigenkänning. De nya reglerna ska ge folk rätten att veta när tekniken används och skydda mot ”urskiljningslöst” bruk.

200 000 kronor blev notan för en gymnasieskola i Skellefteå när Datainspektionen (DI) tidigare i veckan levererade Sveriges första böter för brott mot dataskyddsförordningen GDPR.

Skolan hade använt kameror med ansiktsigenkänning för att kontrollera elevers närvaro, vilket fick DI att säga stopp.

Men lagstiftningen kring ansiktsigenkänning kan skärpas ytterligare, enligt uppgift till Financial Times. EU-kommissionen ska utreda ”det urskiljningslösa bruket av ansiktsigenkännings-teknik”, enligt en ”högt uppsatt EU-tjänsteman”.

EU-medborgare ska få rätten att ”veta när ansiktsigenkänningsteknologi används”, uppger källan för tidningen.

Hett ämne för EU-kommissionen

Diskussionerna om reglering kommer efter test av teknologin på flera ställen i Europa, varav en del skett utan att folk informerats om det, skriver nyhetssajten Cnet.com.

Kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen har sagt att hon ska ta fram ny lagstiftning kring artificiell intelligens (AI) inom sina 100 första dagar på posten. AI utgör en viktig del i moderna system som känner igen ansikten.

Delade åsikter om lagar

En talesman för kommissionen avböjer att kommentera de nya uppgifterna, och hänvisar till den redan existerande expertgrupp som tillsatts för att utreda just användningen av AI-teknik.

Vissa bedömare har dock uttryckt tvivel kring ytterligare lagstiftning. Delvis omfattas ”biometriska data”, som data till ansiktsigenkänning, av GDPR. Doru Peter Frantescu sitter med i European AI Alliance, EU:s diskussiongrupp om AI, anser också att det är viktigare att utbilda medborgare.

– Då kan medborgare själva skilja på situationer där AI erbjuder en möjlighet för dem, och de situationer där AI är ett hot, säger han till sajten Euronews.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.