Nicolas Sarkozy under ett tal hösten 2016. Foto: TT Arkivfoto

Uppgift: Ex-presidenten Nicolas Sarkozy frihetsberövad

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy har frihetsberövats av fransk polis, enligt flera medier. Detta med anledning av en utredning om ekonomisk brottslighet under hans valkampanj 2007.

Utredningen ska handla om oegentligheter kring finansieringen av Sarkozys valkampanjer 2007. Enligt källor till flera medier handlar det om att miljontals euro ska ha slussats från Libyens tidigare ledare Muammar Kadaffi till Sarkozys valkampanj, ett val som han dessutom vann.

Sarkozy har tidigare vittnat i domstol om finansieringen av valkampanjen 2012 och har tidigare förnekat att han skulle ha känt till kampanjfusk. Ett val där han besegrades av Francois Hollande.

Hörs av polisen

Sarkozy frågas ut av polisen i lokaler i Nanterre i norra Frankrike under morgonen, enligt franska medier. Även politikern Brice Hortefeux ska ha hörts av polisen under morgonen med anledning av Libyen-utredningen. Han har haft flera ministerposter i Sarkozys regering och anses vara en av hans närmaste män.

Det är första gången som Sarkozy hörs i den här utredningen. Detta flera veckor efter att hans tidigare samarbetspartner Alexandre Djouhri greps i London, och därefter släpptes mot borgen, skriver Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.