Norges regering kommer att skärpa kontrollen av utländska medborgare som arbetar i landet. Foto: Terje Bendiksby/TT

Norge skärper coronakraven på utländsk arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Med start natten till onsdag inför Norges en rad nya åtgärder för att stoppa ökningen av coronasmitta, bland annat införs en rekommenderad gräns för hur många personer som får träffas. Dessutom skärps karantänskraven på utländsk arbetskraft, något som kan påverka svenska jobbpendlare.

Norge har hittills varit framgångsrikt i att begränsa antalet fall av covid-19, men den senaste tiden har smittspridningen tagit fart på flera håll i landet. Nu skärps restriktionerna igen.

– Smittan ökar stadigt. Även bland äldre som vi ser behöver sjukhusvård. Vi måste göra mer för att stoppa den, och det är upp till var och en av oss, säger statsminister Erna Solberg.

Hoppas på julen

Nationellt införs rekommendationen att man vid privata tillställningar får ha som mest fem gäster förutom de som bor i hushållet. Och det maximala antalet deltagare vid privata sammankomst utanför hemmet minskas från 200 till 50. De skärpta reglerna ska gälla fram till början av december.

– Därefter hoppas jag att vi ska kunna fira jul med mindre smittrisk, säger Erna Solberg.

Lokalt kan det bli tal om ännu strängare regler. I Oslo, där smittspridningen är störst, blir munskydd obligatoriskt på offentliga platser där en meters distans inte går att upprätthålla, även på restauranger. Dessutom begränsas antalet sociala kontakter genom begreppet ”sociala bubblor”, som bland annat Belgien använt i sin coronastrategi.

Krångel för arbetspendlare

Inresande från så gott som samtliga europeiska länder behöver redan i dag sitta 10 dagar i karantän, men undantag har gjorts för de som jobbar i Norge. Nu skärps kraven på dem att coronatesta sig, från en gång i veckan till var tredje dag. En åtgärd som kan ställa till det för de många svenskar som arbetspendlar.

Undantag har även gjorts för arbetskraft som behövs för att hålla den norska industrin igång. Men sedan mer än 200 fall av ”importerad” coronasmitta konstaterats den senaste veckan, främst bland industriarbetare från Polen, ska undantag inte längre tillåtas för resande från länder med omfattande smittspridning.

I Sverige är dock smittspridningen just nu så pass låg att undantag kan tillåtas även fortsättningsvis.

Nedstängd produktion

Arbetsgivarorganisationen NHO säger sig ha förståelse för att det behövs åtstramningar för att begränsa smittspridningen, men fruktar samtidigt att flera företag kan tvingas stänga ned produktionen om undantagen från karantänsreglerna tas bort.

Enligt norska smittskyddet har spridning genom utländsk arbetskraft bland annat skett vid ett skeppsbyggnadsvarv i Laervik, där mer än 80 personer blivit smittade på jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.