Operationen ska ha planerats över tid och svenska anhöriga ska ha skickat pengar för att få hem sina döttrar, enligt SVT:s uppgifter. Foto: TT/AP

Uppgift: Svenska kvinnor och barn har flytt från IS-läger

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kvinnor och barn har smugglats ut från ett syriskt läger för IS-fångar, uppger en källa till SVT. Syftet ska ha varit att försöka ta sig till Sverige.

För ungefär en månad sedan flydde omkring 25 européer från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien. Några av dessa var svenska kvinnor med barn, men exakt hur många är ännu oklart. Operationen har varit noga planerad med anhöriga som ska ha betalat smugglarna, uppger en källa med insyn till SVT.

Kvinnornas syfte med flykten ska ha varit att försöka ta sig till Sverige. Enligt uppgifter till SVT ska någon av de svenska kvinnorna ha lyckats ta sig ut och befinner sig fortfarande på fri fot, medan de andra försvunnit på vägen. Man misstänker att de kan ha gripits av den syriska armén.

– Vi är förtvivlade, säger en anhörig, vars dotter är en av de som smugglats ut, till SVT.

Den anhöriga berättar att det började med att en kvinna smugglades ut från al-Hol lägret för tio veckor sedan. Hon finns någonstans i Syrien i frihet med sina barn, enligt uppgift. Fem veckor senare försökte runt 25 kvinnor från samma läger göra samma sak med samma smugglare. I den gruppen uppges mellan två och fyra vara svenskar.

– I fem veckor har det varit helt tyst från de svenska kvinnorna, ingen vet vad som hänt med dem, säger den anhöriga.

Erbjudande från smugglare

Kring lägren med IS-fångar finns smugglare som erbjuder sina tjänster. Anhöriga har berättat för SVT att deras döttrar fått erbjudanden om att smugglas ut för en kostnad på upp till 15 000 dollar, motsvarande drygt 140 000 svenska kronor. Priset beror bland annat på utseende, ser man inte ut att komma från Mellanöstern blir det dyrare.

Den här operationen ska ha planerats över tid och svenska anhöriga ska ha skickat pengar för att få hem sina döttrar.

Enligt uppgifter till SVT är stämningen bland kvinnorna i IS-lägret mycket uppgiven. Många tror inte att de kommer att komma hem igen. Och det här ses som en desperat handling för att kunna återvända till Sverige.

– Vi väntar dag och natt på besked, vi har ingen aning om vad som har hänt dem, säger den anhöriga som SVT har pratat med.

– Vi har kontakt med Säpo för information, men ännu är deras öde ovisst.

Myndigheter vill inte kommentera

Svenska myndigheter ska ha kännedom om händelsen, enligt SVT:s uppgifter. Men det är ingenting som UD:s presstjänst kan bekräfta.

– Möjligheterna för oss att få sådana uppgifter bekräftade försvåras av att vi på grund av säkerhetsläget inte har närvaro i konfliktområde, säger Diana Qudhaib på UD:s presstjänst.

Inte heller Säpo vill kommentera den specifika händelse som SVT har fått uppgifter om.

– Det enda vi kan säga är att om eller när någon återvänder från ett konfliktområde, oavsett vilket det handlar om, så följer Säkerhetspolisen upp de här personerna. Vi har rutiner för det, säger Nina Odermalm Schei på Säpo.

Samtidigt säger Nina Odermalm Schei att Säpo har god kontakt och samverkan med partners och myndigheter i andra länder.

– Vi tycker oss ha en ganska god bild av vad som händer i konfliktområdet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.