Sverige ger 5 000 pansarskott till Ukrainas militär

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att bistå Ukraina med militär utrustning, meddelar regeringen. Bland annat handlar det om 5 000 pansarskott.

– Det ligger i svensk strategi och svensk linje att i det här exceptionella läget bidra med utrustning, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Utöver utrustningen ska Sverige även stötta Ukrainas militär med ett stöd på 500 miljoner kronor.

Beskedet kom vid en pressträff där även statsminister Magdalena Andersson (S) medverkade. Totalt ska utrustningen vara värd 400 miljoner kronor.

Det handlar om:

• 5 000 pansarskott (Pansarskott 86)

• 5 000 skyddsvästar

• 5 000 hjälmar

• 135 000 fältransoner

Pansarskott och luftvärnsvapen är något som efterfrågats av Ukrainas regering.

– Det här är ett enkelt system som är enkelt att hantera, säger Peter Hultqvist om pansarskotten.

”Förberedelser långt gångna”

Peter Hultqvist uppger att man koordinerat stödet med andra länder och att man tagit hänsyn till vilka behov den svenska Försvarsmakten har.

– Men det ligger i svensk strategi och svensk linje att i det här exceptionella läget bidra med utrustning.

Han vill inte kommentera hur eller när utrustningen ska föras in i Ukraina.

– Men förberedelserna är långt gångna, säger Hultqvist.

Exceptionellt beslut

Magdalena Andersson kallar beslutet exceptionellt och säger att frågan är större än Ukraina – det handlar om hela Europas säkerhetsordning.

– Min första och sista fråga som statsminister är vad som bäst tjänar Sverige och svenska folkets säkerhet. Min slutsats är att vår säkerhet bäst tjänar på att vi nu stöttar Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Ryssland

Det formella beslutet ska fattas av riksdagen i morgon. I riksdagen finns ett majoritetsstöd för att skicka defensiva vapen till Ukraina.

Regeringen var till en början motvilliga till att skicka defensiva vapen, då man menat att det inte är förenligt med svensk praxis att skicka vapen till ett land som befinner sig i väpnad konflikt.

Välkomnas av M-ledaren

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson välkomnar beslutet.

”Det är bra att regeringen nu ger beskedet att stödja Ukraina även med vapen. Vi har under en längre tid försökt få Socialdemokraterna att fatta just det beslutet”, skriver han i en kommentar till SVT, och framhåller att utrustningen snabbt måste nå fram till Ukraina.

”Det handlar om Ukrainas och Europas framtid”, skriver Kristersson.

Fakta: Pansarskott 86

  • Närpansarvärnsvapen som är konstruerat och tillverkat i Sverige av Saab Bofors Dynamics.
  • Vapnet väger 6,7 kg och mäter 102 centimeter på längden och kan användas en gång innan det kasseras. Kan träffa mål på som mest 400 meters avstånd.
  • Internationell beteckning är Bofors AT-4.
  • Sprängkraften är inte fullt tillräcklig för att slå ut moderna stridsvagnar, men kan förstöra eller inaktivera pansarfordon och befästningar.
  • En senare version av vapnet (BU) kan avfyras inifrån byggnader.

Källa: Försvarsmakten

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.