”Vetenskapsbaserad” är ett av de ord som Trump-administrationen vill förbjuda folkhälsomyndigheten från att använda. Foto: TT

Uppgift: Trump stoppar orden ”vetenskapsbaserad”, ”foster och ”mångfald” i myndighetsbudget

Uppdaterad
Publicerad

Inför nästa års budget skärper Vita huset nu kraven på de statliga myndigheterna att rätta sig efter den nya administrationens direktiv. Enligt Washington Post ska USA:s folkhälsomyndighet inte längre få använda vissa ord.

Ord som ”fetus”, och ”transgender” ska inte längre användas i de officiella dokumenten i nästa års budget för USA:s olika folkhälsomyndigheter. Det uppger Washington Post.

Enligt en källa till tidningen utfärdade Trump-administrationen vid ett möte förra veckan en rad direktiv som smittskyddsinstitutet CDC:s tjänstemän ska följa framöver.

Några förslag på lämpligare ord och fraser meddelades också. I stället för att skriva ”vetenskapsbaserad” föreslår administrationen uttrycket ”CDC:s rekommendationer baseras på vetenskap i överensstämmelse med gemensamma normer och önskemål”.

De förbjudna orden:

  • Sårbar (vulnerable)
  • Mångfald (diversity)
  • Trans (transgender)
  • Foster (fetus)
  • Evidensbaserad (evidence-based)
  • Vetenskapsbaserad (science-based)
  • En annan hälsomyndighet uppmanas undvika entitlement (rätten). Utrikesdepartementet använder uttrycket ”undvikande av sexualrisk” istället för att skriva sexualundervisning.

Komplicerar arbete mot hiv

Att vissa ord nu inte längre får användas kommer – enligt källan – komplicera det förebyggande arbetet mot hiv och könssjukdomar.

Någon motivering till varför orden inte längre får förekomma har hittills inte kommit.

Inte heller myndighetens egna talespersoner har kommenterat censuren.

Sexfrågor ströks

Sedan Trump tillträdde som president har flera myndigheter fått order om att ändra sitt förhållningssätt gentemot aborträtt, könsidentitet och sexualitet.

I augusti läckte mejl som visade hur jordbruksdepartementet förbjöds använda ordet ”klimatförändringar”.

Under Obama-administrationen fick flera myndigheter direktiv att lyfta frågor som aborträtt och sexuell identitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.