Foto: TT

Skarp kritik i USA mot påstått ordstopp

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC förbjudits att använda ord som ”transsexuell” och ”foster” väcker skarp kritik.

Men hälsodepartementet slår ifrån sig.

Listan på ord som inte får användas i officiella dokument som ska cirkulera inom regeringen och kongressen under förberedelserna för nästa års budget presenterades under ett möte på CDC, rapporterade Washington Post på fredagen.

Bland orden fanns även ”mångfald”, ”evidensbaserad” och ”sårbar”, enligt uppgifterna till tidningen.

”Här är ett ord som fortfarande är tillåtet: löjligt”, skriver American Association for the Advancement of Science, i en syrlig kommentar på Twitter.

– Om man säger att man inte kan använda ord som ”transsexuell” och ”mångfald” så är det ett tydligt klargörande att man inte ska uppmärksamma sådana frågor, säger epidemiologen Sandro Galea vid universitetet i Boston.

”Farligt och irrationellt”

Grupper som jobbar för att försvara mänskliga rättigheter riktar även kritik mot det påstådda ordstoppet.

– Att låtsas och insistera att transpersoner inte existerar, och att tillåta denna lögn att infektera den offentliga hälsoforskningen är irrationellt och väldigt farligt, säger Mara Keisling, verkställande direktör på National Center for Transgender Equality.

Dana Singiser från organisationen Planned Parenthood Federation of America – en organisation som förknippas med abroträtt – kallar ordstoppet ”hänsynslöst” och ”ofattbart farligt”.

– Man kan inte bekämpa Zikaviruset eller förbättra kvinnors och fosters hälsa om man inte får använda ordet ”foster”, säger hon till CNN.

Hälsodepartementet: En felbeskrivning

En företrädare för CDC, som vill vara anonym, bekräftar att myndigheten fått ”feedback” från regeringsrepresentanter om att se över vissa typer av språkbruk i utkast till budgetdokument. Hon tillägger dock att hon är osäker på om det rör sig om ett särskilt förbud mot att använda de nämnda orden.

Hälsodepartementet (HHS), som kontrollerar CDC, hävdar i ett uttalande att det är en ”fullständig felbeskrivning” att tala om att ord förbjudits. ”HHS kommer att fortsätta använda de bästa vetenskapliga bevis som finns tillgängliga för att förbättra alla amerikaners hälsa”, fortsätter uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.