Fortsatta stridigheter trots vapenvila

Publicerad

En turkisk soldat ska ha dödats av den kurdiska milisen YPG. Attacken ska ha skett i nordöstra Syrien och visar hur skört avtalet om eld upphör är, rapporterar Reuters. Även den turkiska sidan anklagas för att bryta mot eld upphör.

Enligt Turkiets försvarsdepartement har en soldat dödats och ytterligare en skadats på söndagen under ett spaningsuppdrag i Tel Abyad-regionen. Kurdisk YPG-milis ska ha attackerat deras grupp med pansarskott och handeldvapen, trots avtalet om vapenvila. De turkiska trupperna sköt tillbaka.

I torsdags enades USA och Turkiet om eld upphör mellan de stridande, dock utan medverkan från den kurdiska sidan. YPG, som varit nära allierade med USA i kriget mot IS, har gått med på att inom fem dagar dra sig tillbaka från delar av området närmast den syrisk-turkiska gränsen.

Båda sidor anklagar motparten för att bryta mot det USA-förhandlade avtalet. Det finns uppgifter om fortsatta turkiska bombningar och milisen hävdar även att Turkiet saboterar deras reträtt genom att blockera vägarna, detta för senare kunna beskylla de kurdiska styrkorna för avtalsbrott.

Mer än 100 000 civila befinner sig på flykt från området sedan Turkiet inledde sin offensiv mot den kurdiska milisen sedan USA lämnat området och sina forna kurdiska allierade åt siitt öde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet