USA:s charge d'affaires för Unesco: ”Det var inget lätt beslut att fatta.” Foto: TT

USA lämnar FN-organet Unesco

Uppdaterad
Publicerad

USA lämnar FN-organet Unesco. Det bekräftar landets utrikesdepartement. Orsaken är att organisationen enligt USA är anti-israelisk, uppger nyhetsbyrån AP. På torsdagskvällen kom beskedet att även Israel lämnar Unesco, rapporterar AFP.

Redan 2011 slutade USA att ge pengar till FN-organet Unesco, som bland annat utser världsarv. Den utlösande faktorn var att Palestina beviljades medlemskap. Sedan dess har regeringen i Washington upprepade gånger kritiserat Unesco för dess resolutioner, som av USA betraktas som anti-israeliska.

Väntat steg

Att Trump-administrationen nu tar ytterligare ett steg och hoppar av helt och hållet var väntat.

– Att USA, som varit ett tongivande land i Unescos arbete, väljer att lämna ett så pass viktigt FN-organ är förstås oroande och negativt för Unescos verksamhet. Nu lämnar man fältet fritt för andra länder att skaffa sig inflytande. Dessutom väcker det frågan om USA även planerar att lämna fler FN-sammanhang.

Det säger en källa som har god insyn i Unesco till SVT Nyheter.

Trots att man inte betalat sitt medlemskap på flera år, har USA ändå haft representation och inflytande i Unescos styrelsearbete. Det enda man saknat är formell rösträtt vid organisationens generalkonferens vartannat år.

Utser ny chef

Kritiken mot Unesco har bland annat riktat in sig på att organisationen i en resolution genomgående använde arabiska namn på de heliga platserna i Jerusalem, som Tempelberget och Klagomuren, och därmed förringade de judiska banden till samma platser och byggnader.

Just nu håller organisationen sitt halvårsvisa styrelsemöte i högkvarteret i Paris. Under samma möte ska FN-organet dessutom utse en ny generaldirektör, något som gör det amerikanska avhoppet än mer anmärkningsvärt.

– Vi ser att Unescos mandat är viktigare än någonsin. Vi behöver USA som står upp för press och yttrandefrihet, vetenskap, utbildning och mot extremism, många av de frågor som är aktuella i dag. Det är väldigt tragiskt, säger Mats Djurberg, generalsekreterare på svenska Unesco till TT.

Tunga frågor

Förutom att utse världsarv ägnar sig Unesco åt frågor som utbildning, vetenskap och yttrandefrihet. I likhet med många andra FN-organ har organisationen också fått kritik för sina höga kostnader och stelbenta byråkrati.

Redan på 1980-talet lämnade USA Unesco en första gång eftersom Washington ansåg att organisationen var vanskött och användes för politiska syften. 2003 blev man åter medlem, men nu lämnar man alltså igen.

Fakta Unesco

  • Unesco är FN:s organ för internationellt samarbete inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation. Det inrättades 1946.
  • Ett av verksamhetens mål är att stödja fattiga länder att komma till rätta med analfabetism och bygga ut skolväsendet.
  • Ett annat mål är att bevara världens arv av monument, konst, böcker och arkiv.
  • Mest känt är Världarvskonventionen, en lista över världskulturarv och Världens minnen som ska bevara unika arkiv- och bibliotekssamlingar.
  • I Sverige finns 15 världsarv utsedda av Unesco. Bland annat Hälsingegårdarna, resterna av vikingastaden Birka i Mälaren, hällristningarna i Tanumshede, hansastaden Visby och Höga kusten.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.