Foto: TT

”Väcker frågan om USA vill försvaga FN”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s beslut att lämna FN-organet Unesco är Washingtons sätt att markera sitt missnöje med Världssamfundet.
– Det är en mycket allvarlig signal som väcker frågan om USA i själva verket är ute efter att försvaga FN, säger Aleksander Gabelic på FN-förbundet.

USA är en av fem permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd och bidrar också mest av alla till FN:s finansiering. Att politiska ledning nu väljer att helt hoppa av Unesco-samarbetet är både allvarligt och oansvarigt, menar Aleksander Gabelic.

Markerar missnöje

– Som jag ser det är USA-administrationen inte ute efter att förbättra FN:s arbete utan vill snarare markera sitt missnöje. Det ligger i linje med tidigare signaler om att banta de fredsbevarande insatserna i exempelvis Kongo och är oerhört mycket allvarligare än att vara kritisk mot byråkrati.

Alexander Gabelic är ordförande för svenska FN-förbundet, en ideell organisation som arbetar för att stärka FN:s roll i världen. Han anser att USA behövs i FN mer än någonsin, men att den senaste tidens utveckling är dyster.

Mer resurser – inte mindre

– FN-kritikerna har delvis rätt när de pratar om ineffektivitet, men det gäller att göra någonting konstruktivt i stället för att demonstrativt ställa sig vid sidan om. Jag anser att länder som Sverige nu måste möta amerikanernas negativa hållning till FN med att visa att resurserna inte bör minska, men att de måste användas bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.