Ett JAS 39 C Gripen under sin soloflygning vid flygdagen på flygflottiljen F17 i Kallinge i juni i år. Foto: TT

Franskt flyg kränkte svenskt luftrum

Publicerad

Ett franskt flyg kränkte i lördags svenskt luftrum, det bekräftar försvarsmakten för SVT.

Ett utländskt plan har återigen otillåtet tagit sig in i svenskt luftrum. Tidiga uppgifter talade om att det skulle röra sig om ett ryskt plan, men det dementeras nu av försvarsmakten.

– Det handlar om ett franskt plan som rörde sig i svenskt luftrum utan tillstånd, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på försvarsmakten.

Varför det franska planet flög i svenskt luftrum vill Jesper Tengroth inte kommentera. Han vill inte heller prata om hur länge planet var här.

– Vi kan bara konstatera att planet fanns i svenskt luftrum och att det inte hade begärt tillstånd. Nu fortsätter vår utredning, säger Jesper Tengroth.

Händelsen utspelade sig i lördags. Planet ska ha avvisats av JAS-plan från den svenska insatsberedskapen.

Uppgifterna om en ny kränkning kommer nästan exakt två månader efter skandalen då två ryska plan flög in i svenskt luftrum, något som bekräftades av Utrikesdepartementet.

Under söndagen deltog försvarsminister Peter Hultqvist (S) i Agenda och pratade om kränkningar av svenska territorier. Där diskuterades också frågan om huruvida svenska Gripenplan är för klent beväpnade med tanke på den rådande situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer