Belarusiska trupper uppges ha gått in i Ukraina, men Lukasjenko dementerar detta under tisdagsförmiddagen. På bild, satellitbilder från Maxar visar trupper i Khilchikha, Belarus under måndag 28 februari. Foto: Maxar/AP/TT samt Alexey Nikolovsky.

Uppgifter: Belarus har gått in i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Belarusiska styrkor har gått över gränsen in i Ukraina, skriver det ukrainska parlamentet på Twitter.

President Aleksandr Lukasjenko har tidigare uppgett att Belarus styrkor inte kommer att ansluta sig till rysk militär.

Soldater från Belarus befinner sig på ukrainskt territorium i Tjernihiv-regionen norr om Kyiv, meddelar Ukrainas parlament på Twitter enligt norska nyhetsbyrån NTB.

Lukasjenko: Våra trupper deltar inte

Tidigare har Belarus president Aleksandr Lukasjenko, som står nära Rysslands president Vladimir Putin, uppgett att ”Belarus armé inte deltar i militära aktioner och har aldrig gjort det”.

Kriget i Ukraina

– Dessutom har den ryska ledningen aldrig tagit upp frågan med oss – vår inblandning i den väpnade konflikten. Och vi har inga planer på att delta i den här specialinsatsen i Ukraina i framtiden. Det finns inget behov av det, säger han, enligt BBC.

Farhågor väcktes under måndagen att Lukasjenko förberedde sig på att skicka militära styrkor för att delta i attacken mot Kiev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet