Abdelkader Bensalah har utsetts till interimpresident i Algeriet, rapporterar det nordafrikanska landets statliga tv. Foto: TT

Bensalah har utsetts till interimpresident i Algeriet – lovar fria val

Uppdaterad
Publicerad

Sju veckor av massiva protester har lett till Algeriets tidigare presidents avgång. Nu har Abdelkader Bensalah utsetts till tillförordnad president och i ett tv-sänt tal lovar han fria val.

Algeriets parlament har utsett den 77-årige Abdelkader Bensalah, talman för parlamentets övre kammare, till tillfällig president i landet. Han kommer inneha posten i 90 dagar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till vittnen på plats.

Proteströrelsen missnöjd

I veckor har stora protester mot den tidigare presidenten Abdelaziz Bouteflikas regim pågått och det är efter hans avgång som Bensalah nu tar över.

82-årige Bouteflika har styrt landet sedan 1999 och lämnade in sin avskedsansökan den 2 april.

Proteströrelsen kräver stora demokratiska reformer i Algeriet och är inte helt nöjda över valet av en ny ledare som Bensalah. Det eftersom han tillhör Bouteflikas inre krets och demonstranterna anser att han representerar det korrumperade maktcentrum som måste bort för att få till en förändring, skriver TT.

Nytt val måste ske inom tre månader

I enlighet med den algeriska grundlagen kommer Abdelkader Bensalah nu förbli interimpresident tills dess att nya val hålls. Dessa måste ske inom max tre månader.

– Vi måste arbeta för att tillåta det algeriska folket att välja sin president så snart som möjligt, sa Bensalah till parlamentet enligt Reuters.

Flera oppositionspartier valde att bojkotta tisdagens möte i protest mot den nya övergångspresidenten, skriver TT. Eftersom oppositionen i Algeriet endast motsvarar en tredjedel av ledamöterna i parlamentet hade markeringen dock ingen effekt.

I ett tv-sänt tal säger Bensalah att han kommer att samråda med såväl politiker som civilsamhället i jakt på ”ett nytt Algeriet”, och försäkrar att armén kommer att värna konstitutionen i försöken att leda landet ur krisen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Bakgrund: Proteströrelsen i Algeriet

Den 10 februari tillkännagav Algeriets dåvarande president Abdelaziz Bouteflika, då 81 år gammal, att han tänkte kandidera till en femte mandatperiod i det presidentval som var planerat till den 21 april. Detta trots att grundlagen förbjuder det.

Abdelaziz Bouteflika har tjänat som president sedan 1999. Efter en stroke 2013 är han rullstolsburen och syns sällan offentligt.

Beskedet väckte reaktioner i landet och en protestmarsch utlystes fredagen den 22 februari. I huvudstaden Alger samlades tusentals människor som, trots ett demonstrationsförbud i kraft sedan 2001, hade avsikten att marschera mot presidentpalatset för att visa sitt missnöje. ”Nej till ett femte mandat” var den mest använda sloganen. Polis ska ha använt vattenkanoner och tårgas och vissa demonstranter kastade stenar. I övrigt var marschen förhållandevis fredlig.

Presidentens stab utlovade snabbt politiska reformer, vilket närmast intensifierade protesterna. Den kritiserade premiärministern Ahmed Ouyahia avgick och ersattes av Noureddine Bedoui.

Den 11 mars meddelade Abdelaziz Bouteflika att han drar tillbaka sin kandidatur, och att presidentvalet skjuts fram på obestämd tid. Beskedet spädde på ilskan ytterligare och proteströrelsen var nu ett faktum i stora delar av landet. Stora marscher anordnas varje fredag sedan dess. Kraven har alltmer kommit att rikta sig mot hela den politiska eliten, kallad ”le pouvoir”, som demonstranterna menar präglas av korruption och svågerpolitik.

Den 2 april, 20 år efter att han valdes till president, meddelade Abdelaziz Bouteflika, som nu fyllt 82 år, att han avgår.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.