Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från Isfahan sprids i sociala medier. De har dock inte blivit verifierade. Foto: Telegram

Uppgifter: Israeliskt angrepp mot mål i Iran

Uppdaterad
Publicerad

En rad anonyma källor uppgav under fredagsmorgonen för amerikanska medier att Israel riktat en attack mot mål i Iran. Irans militär tonar ner händelsen och säger att de skjutit ner ett antal mindre drönare. Israel har inte kommenterat.

Uppgifterna kom först från icke-namngivna amerikanska källor och senare även iranska samt israeliska tjänstemän. Bilder i sociala medier visade explosioner i skyn över staden Isfahan i centrala Iran.

Vid Isfahan finns anläggningar med koppling till landets kärnprogram, men som enligt statlig iransk tv uppges vara ”helt oskadda”, vilket Internationella atomenergiorganet (IAEA) bekräftar.

Flera flyg över Iran dirigerades om eller ställdes in under den tidiga morgonen. Vid 06.30-tiden, svensk tid, återupptogs flygtrafiken.

Iranska uppgifter: Ingen ”utländsk attack”

Statliga iranska medier rapporterade med hänvisning till både militären och källor att luftvärn skjutit ner ett antal mindre drönare vid Isfahan, så kallade quadcopters. Anonyma uppgiftslämnare gjorde samtidigt gällande att ingen ”utländsk attack skett mot iranska städer”.

En anonym högt uppsatt iransk tjänsteman uppgav senare för Reuters att det inte finns några planer på en vedergällningsattack. Vem som låg bakom incidenten beskrevs som oklart.

Statlig syrisk media hävdade även under morgonen att Israel gått till attack mot landets södra delar under natten.

Israels militär har inte kommenterat uppgifterna.

Bilder från Isfahan under morgonen, som publicerats av iransk media via nyhetsbyrån AP, påstås visa lugn och ro efter uppgifter om en attack. Foto: Tasnim News Agency via AP

Påstått svar på Irans tidigare attack

Uppgifterna om ett israeliskt angrepp kommer efter att Iran natten till söndag anföll Israel med hundratals drönare och robotar. Israel har tidigare meddelat att de kommer att svara kraftfullt på attacken.

Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian sa tidigare i en intervju att en attack från Israel skulle leda till ett ”omedelbart och maximalt” svar från Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.