Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mellanösternanalytikern: Så kan konflikten mellan Israel och Iran utvecklas. Foto: SVT

Så kan konflikten mellan Israel och Iran utvecklas: ”Som Pandoras ask”

Uppdaterad
Publicerad

Världen håller andan i väntan på en motattack från Israel. Om Israel svarar finns en rad olika risker och värsta tänkbara scenarier, enligt experterna.

– Det är en krigsrisk som kommer att drabba civila på båda sidor potentiellt sett, säger Bitte Hammargren i Aktuellt.

På måndagskvällen meddelade Israel att de kommer att svara Irans attack. Uttalandet kom efter att det israeliska krigskabinettet återigen haft sammanträde under dagen.

Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker, ser flera risker och olika förlopp i och med det spända läget.

Krig mellan Israel och Hamas

– Det är som en Pandoras ask. Vi vet inte vad som kan komma ur den om den öppnas. Men fronten mellan Israel och Libanon är den potentiellt riktigt stora konflikthärden eftersom det är en gräns mellan länderna.

Hizbollah har missiler som kan nå israeliska städer och Israel kan ”lägga en bombmatta” över Libanon och slå ut elförsörjningen, säger Bitte Hammargren.

– Det är en krigsrisk som kommer att drabba civila på båda sidor potentiellt sett.

”Beror på hur kraftfullt Israel svarar”

Om det blir storkrig i regionen skulle det innebära att USA riskerar att dras in i konflikten. Det skulle vara den värsta risken, enligt Jan Hallenberg, associerad seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet.

Det hänger på hur kraftfullt Israels svar mot Iran blir och om de slår till mot Irans territorium eller inte, säger han.

– Om Iran slår tillbaka väldigt kraftfullt, då kommer amerikanerna på sikt, tror jag, gå från att hjälpa Israel att försvara sig till att attackera Iran, säger han och fortsätter:

– Det finns redan krafter inom USA som vill attackera Iran. Det tycker jag är den värsta risken – den stora risken för ett regionalt krig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet