Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isabell Schierenbeck, professor vid Göteborgs universitet listar 3 scenarier om hur Israel kan agera efter Irans luftattack. Foto: Handout IDF via TT samt SVT

Så kan Israel svara på Irans attack

Uppdaterad
Publicerad

Iran anföll Israel med hundratals drönare och robotar under natten till söndag. Nu frågar sig världen hur Israel kommer att svara – och vad det kommer att få för konsekvenser i regionen.

Natten till söndag attackerade Iran för första gången Israel inifrån eget territorium. Under söndag eftermiddag samlas Israels krigskabinett för att bestämma hur Israel ska svara.

Isabell Schierenbeck, professor i samhällsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror inte att Israel kommer att välja att slå direkt mot Iran.

Krig mellan Israel och Hamas

– Mycket tyder på att israelerna väljer en väg som snarare handlar om att slå till mot Hizbollah i Libanon eller Iranstödda shiamiliser i Syrien, säger hon.

Internationella påtryckningar

Enligt Isabell Schierenbeck är det inte minst påtryckningar från omvärlden som gör att Israel nog kommer att vara återhållsamma med sitt svar.

– Det finns ju en otrolig oro för att det här ska eskalera och sprida sig. Därför tror jag att de internationella och regionala påtryckningar som pågår nu är extremt viktiga.

Netanyahu och krigskabinettet

Även om hon misstänker att premiärminister Benjamin Netanyahu är en av dem som skulle vilja se en mer direkt attack mot Iran, understryker Isabell Schierenbeck att det inte enbart är hans beslut.

– Säkerhetskabinettet har överlåtit till krigskabinettet att ta beslut gällande situationen. Och i krigskabinettet finns olika uppfattningar om hur man vill hantera Iran, säger hon.

Krigskabinettets fem medlemmar inkluderar bland annat försvarsministern Yoav Gallant och oppositionsledaren Benny Gantz.

”Markerande, inte eskalerande”

Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet, säger att attacken är i linje med vad de flesta förväntade sig, även om magnituden är större.

Flera faktorer tyderpå att Irans attack är mer av en markering än en eskalering, enligt Persson. Bland annat har skadeverkningarna på israelisk mark varit väldigt begränsade. Många av robotarna sköts ned över jordanskt eller syriskt territorium.

– Det bör leda till ett mindre israeliskt svar än vad som varit fallet om det hade varit stora skadeverkningar, säger han.

I klippet hör du Isabell Schierenbeck berätta om tre möjliga scenarier för hur Israel kommer att svara på attacken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns faktorer som tyder på att Irans attack mot Israel var en markering, enligt statsvetaren Anders Persson. Hör hans uppfattning om situationen. Foto: SVT / AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet