Finskt Natobeslut väntas inom kort

Uppdaterad
Publicerad

Tidtabellen för en eventuell finsk Natoansökan kommer att klarna inom de närmsta veckorna. Det sa Finlands utrikesminister Pekka Haavisto i dag. Samtidigt hänvisar tidningen Iltalehti till källor som hävdar att Finland kommer att skicka in en Natoansökan redan i början av maj.  

Det var under Natoländernas utrikesministermöte i dag som den finske utrikesministern sa att det inte dröjer länge innan det kommer ett finskt besked i Natofrågan, rapporterar svenska Yle.

Pekka Haavisto ska också ha sagt att Natoländerna lovat Finland stöd under en eventuell ansökningsprocess. Ett stöd som även gälla säkerhetsfrågor.

En ansökningsprocess som väntas ta mellan fyra månader och ett år.

Ansökan kommer

Samtidigt rapporterar den finska tidningen Iltalehti att det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet (TP-Utva) kommer att fatta ett beslut om att Finland ska ansöka om Natomedlemskap redan i början av maj.

Enligt källor till tidningen kommer processen att inledas med att regeringen redan under påskveckan kommer att göra ett tillägg till den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen.

Ett tillägg som kort ska konstatera att regeringen har fattat beslut om en Natoansökan.  

Redan för några dagar sedan sa Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) att Finland bör fatta beslut om en Natoansökan under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.