Margot Wallström (S), öppnar upp för ett svenskt Natomedlemskap. Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Margot Wallström öppnar för Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Om Finland går med i Nato så kanske Sverige också måste gå med. Det menar den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S).

– Jag behöver inte tycka att det är bra, men det kanske är den verklighet vi har att jobba med, säger hon i en intervju med DN.

Margot Wallström har påverkats av det ryska anfallskriget i Ukraina och öppnar för ett svenskt medlemskap i Nato.

– Jag tycker att vi ska gå i takt med Finland. Och om Finland går med, då kanske vi också måste gå med. Men det ska i så fall vara med bred samsyn, där folket fått se ansvarstagande politiker analysera och väga för– och nackdelar, säger hon till Dagens Nyheter.

Om Finland, som har en 130 mil lång gräns mot Ryssland, går med i Nato kanske Sverige av solidariska skäl måste göra samma sak, menar den tidigare utrikesministern.

M vill ta steg mot Natomedlemskap 

Socialdemokraterna vill inte att Sverige går med i Nato men statsminister Magdalena Andersson har tidigare uppgett att hon vill fördjupa partnerskapet med försvarsalliansen.

Moderaterna är för ett framtida medlemskap i Nato och i en debattartikel i DN tidigare i veckan öppnade partiledare Ulf Kristersson för att ta steg mot ett framtida Natomedlemskap om Moderaterna vinner valet i höst, även om Socialdemokraterna skulle vara emot detta.

”Min utgångspunkt är att nå bred och blocköverskridande enighet i denna fråga. Men om en Natoansökan skulle blockeras av Socialdemokraterna, samtidigt som Finland tar ytterligare steg mot medlemskap, så kommer vi att hamna i ett nytt läge. Då kommer frågan att ligga hos den regering som tillträder efter nästa val” skrev M-ledaren i debattartikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet