Foto: Menahem Kahana/AFP/TT

Uppgifter: Hundratals israeliska luftangrepp mot Gaza i natt

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamheterna mellan Gaza och Israel har fortsatt med ökad intensitet under natten. Terrorstämplade Hamas uppger att man hittills avfyrat över 200 raketer mot Israel, som i sin tur svarat med ett stort antal flygattacker.

35 personer ska ha dött i Gaza de senaste dagarna. Fem personer ska ha dött i Israel, skriver Reuters.

Under natten mot onsdag ljöd flyglarmen på nytt i en rad israeliska orter, bland annat Tel Aviv. Enligt tidningen Haaretz så ska ett hus i en förort till staden ha träffats av en raket från Gaza. Också en pipeline tillhörande ett israeliskt energibolag uppges ha träffats, skriver AP.

Israelisk militär slog under natten till mot flera mål i Gaza, bland annat ett niovåningshus som bland annat ska ha inrymt en tandläkarklinik. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska det ha rört sig om hundratals luftangrepp.

Israel-Palestina 2021

Israel förstörde under tisdagen ett annat flervåningshus i Gaza, varpå Hamas svarade med ett stort antal raketattacker.

Under onsdagen kommer israeliska skolor på flera orter, bland annat Tel Aviv, att hålla stängt. I staden Lod i Israel råder undantagstillstånd efter att en israelisk arab uppges ha dödats i sammandrabbningar och oroligheterna eskalerat.

Netanyahu: Hamas ska få betala

Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, har flera gånger sedan i måndags hotat med att Hamas kommer att få betala dyrt för sina attacker mot Israel. På tisdagen upprepade han budskapet och varnade även för att konflikten kommer att fortsätta, samt utlovade en intensifierad israelisk operation.

– Den här offensiven kan ta tid, men med beslutsamhet, enighet och styrka kommer vi att återställa säkerheten för Israels medborgare, sa Netanyahu.

Tisdagskvällens attacker är en ytterligare eskalering av den pågående konflikten. I måndags dog dussintals människor, bland dem tio palestinska barn i samband med israeliska luftangrepp.

Att Hamas attackerar Tel Aviv har enligt Anders Persson, Mellanösternexpert vid Linnéuniversitet, stor betydelse.

– Det är en upptrappning både i sak, i skala och i symbolik när Hamas skjuter mot Tel Aviv. Det är en klar, medveten och planerad upptrappning, säger han.

Styrkan i Israels svar kan komma att bero på hur stor skada Hamas raketer faktiskt orsakar, tror Anders Persson.

Vräkningar bakom konflikt

En av orsakerna till den hätska stämningen är potentiella vräkningar av palestinska familjer i området Sheik Jarrah i östra Jerusalem. Vräkningar som en israelisk domstol beslutade om tidigare i år med hänvisning till att marken tillhört judiska familjer före kriget 1948, skriver nyhetsbyrån AFP.

Enligt Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet, bör man fokusera på grundproblemet istället för enskilda attacker.

– Just nu ligger medias fokus på just Hamas raketbeskjutningar mot Israel, men det handlar ju om den påtvingade förflyttningen av familjer och individer från bostadsområden i Jerusalem. Det är där denna eskalering har börjat. Det är ett felaktigt fokus att fokusera på Hamas.

Hon framför även kritik mot mediers sätt att rapportera om konflikten.

– Det finns ett problem i mediernas vilja att försöka lägga skulden på båda parter, när det borde ligga ett större fokus på vad folkrätten och den internationella rätten säger om hur olika parter kan agera i förhållanden av konflikt.

Situationen har kallats den värsta i området på flera år och USA:s utrikesdepartement uppger nu att det råder stor oro för den eskalerande situationen och uppmanar bägge sidor till lugn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet