Etiopier läser nyheter om den väpnade konflikten i landets norra delar. På framsidan syns en bild av premiärminister Abiy Ahmed. Foto: TT

Uppgifter: Hundratals döda i etiopiska strider

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda och skadade stiger i norra Etiopien där striderna fortsätter mellan regeringsstyrkor och regionala styrkor i Tigray. Nästan 500 personer från Tigrays styrkor har dödats i sammandrabbningar i staden Kirakir, uppger en militärchef för Reuters.

Samtidigt säger tre källor att Etiopiska armén har förlorat hundratals soldater i strider i staden Dansheha, även den i gränsområdet. Uppgifterna är inte verifierade.

Under måndagen fortsatte luftangreppen mot Tigray samtidigt som premiärminister Abiy Ahmed, som fick Nobels fredspris 2019, försökte övertyga omvärlden att Etiopien inte är på väg in i ett inbördeskrig.

”Oron över att Etiopien kommer att stiga ner i kaos är ogrundade och ett resultat av att inte förstå vår kontext på djupet”, skriver han på Twitter.

Striderna bröt ut för en knapp vecka sedan efter att Abiy Ahmed anklagat militären i Tigray för att ha attackerat federala styrkor, något militären förnekar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.