Foto: Kazuhiro Nogi, AFP / TT

Japans premiärminister Abe avgår

Uppdaterad
Publicerad

Japans premiärminister Shinzo Abe avgår.

-Jag har gjort bedömningen att jag inte kan fortsätta mitt jobb som premiärminister, säger han under en presskonferens under fredagsförmiddagen.

Spekulationerna om Shinzo Abes hälsa har tilltagit sedan han på kort tid gjort två besök på sjukhus. Han lider av den kroniska tarmsjukdomen Ulcerös kolit sedan tonåren.

Under presskonferensen berättar premiärministern att han insett att han måste fokusera på behandlingen av sjukdomen och bedömer därför att han inte har tillräcklig kapacitet att styra landet.

Han lyfter bland annat fram att det ansträngda läget i och med coronapandemin kräver intensivt beslutsfattande.

-Jag ägnar mig nu åt behandling, med sikte att återfå min hälsa, så att jag kan komma tillbaka och stödja en ny regering, säger Abe.

-Till det japanska folket: Jag uppskattar ert stöd under de här åtta åren.

Suttit längst på posten

Enligt Reuters kunde partikollegan Hiroshige Seko bekräfta redan under morgonen att Abe har meddelat sin avgång för ledarskiktet inom partiet.  Premiärministern ska ha uppgett att han inte ville orsaka besvär genom en hastig avgång, men hans hälsoproblem hade förvärrats.

Han avgick från premiärministerposten 2007, med hänvisning till sin hälsa och efter ett år präglat av skandaler inom hans regering och en stor valförlust för hans styrande parti. Han har sedan dess hållit sin sjukdom i schack med hjälp av nya mediciner.

2012 återvände han som premiärminister och så sent som i måndags slog han rekord som den ledare i landets historia som suttit längst på posten under en obruten period.

Känd för reformprogram

Abe har bland annat gjort sig känd för sitt omfattande reformprogram, kallat ”Abenomics”, med syfte att blåsa liv i en haltande tillväxt och för att ha ökat de militära utgifterna. Han har dock misslyckats med sin avsikt att ändra i landets pacifistiska konstitution.

Bland de möjliga efterträdarna till Abe nämns biträdande premiärminister tillika finansminister Taro Aso och kabinettsministern Yoshihide Suga.

Abe själv nämnde inga namn under fredagens presskonferens.  Nyheten om hans förmodade avgång fick Tokyobörsen att falla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.