Arkivbild på den ökände krigsherren Joseph Kony som är efterlyst sedan 2005 Foto: TT

Uppgifter: Joseph Kony har hittats och gripits

Uppdaterad
Publicerad

Enligt obekräftade uppgifter har den ökände krigsherren Joseph Kony gripits. Sudans informationsminister Ahmad Bilal Osman ska enligt medier i Khartum ha sagt att Kony tagits av soldater i Bir Tawil, vid gränsen Sudan–Egypten.

Joseph Kony och hans Herrens motståndsarmé (LRA) har spridit skräck i flera afrikanska länder under decennier. Gerillagruppens huvudmål är att göra Uganda till en teokrati, styrd av bibelns tio budord. I våras kallade USA hem sina soldater från Centralafrikanska republiken efter att ha deltagit i jakten sedan 2011.

I april 2017 meddelade Uganda att man avslutat jakten på Kony då landets militär förklarade att ”uppdraget att neutralisera LRA har nu framgångsrikt slutförts”.

Om uppgifterna kring hans gripande stämmer innebär det att en 13 år lång jakt är över. Kony har sedan 2005 varit efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC), misstänkt för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Uppmräksammad i dokumentärfilm

Kony blev internationellt känd i samband med dokumentärfilmen ”Kony 2012”, som blev viral i mars 2012. Dokumentären skapades av amerikanen Jason Russell, en av grundarna till organisationen Invisible Children, som bildades 2004 i syfte att uppmärksamma världen på LRA:s övergrepp i Afrika. Filmen och dess medföljande kampanj bidrog till USA:s beslut om att bistå Afrikanska unionen med soldater till jakten på Kony.

Filmen väckte snabbt kritik på flera håll, bland annat för påstått missvisande framställningar av LRA:s utsträckning och inflytande, och en påstått hycklande inställning till den ugandiska militärens egna brott mot mänskliga rättigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer