Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant, om den påstådda ryska offensiven och läget för de ukrainska styrkorna vid fronten. Foto: TT/AP

Uppgifter om ny rysk storoffensiv – experten skeptisk

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har inlett en ny storoffensiv i östra Ukraina, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW. Men mycket är fortfarande oklart säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant.

– Enligt mig krävs det mer information för att kunna fastställa om det här är den offensiv som det tidigare talas om.

Institute for the study of war (ISW) bygger sin slutsats bland annat på att Rysslands verksamhet i nordost trappats upp ordentligt längs med fronten som sträcker sig mellan Luhansks och Charkivs län. Minst tre stora styrkor ska ha riktats dit.

Men Jörgen Elfving är inte lika säker.

– Än så länge är min bild att det inte är några större anfallsrörelser, inte vad jag kan förstå några större terrängvinster av den ryska sidan. Det krävs för att tala om en stor offensiv, säger han.

Ukrainska försvarslinjer under press

Den senaste tiden har Ryssland ökat pressen längs delar av frontlinjen, något som också ISW lyfter i sin senaste rapport där man skriver att ”Ryska styrkor har återfått initiativet i Ukraina och har påbörjat sin nästa stora offensiv i Luhansk”.

Att Ryssland nu trycker på förvånar inte Elfving och menar att Putin inte kommer låta den årsdagen den 24 februari gå obemärkt förbi.

– Sannolikt känner han sig pressad att leverera en militär framgång för det ryska folket. Om det nu är den här offensiven vi talat om eller om man nöjer sig med att ta Bachmut, det återstår att se.

Här går ryska styrkor till attack

Enligt överstelöjtnant Peter Lidén har Ryssland däremot inlett den vinteroffensiv som det länge ryktas om – och att det handlar om att förstärka ”eventuella framgångar” man kan få i tre områden: Vuhledar, Bachmut och Kreminna.

Han är dock skeptisk till att denna mobilisering skulle få en avgörande effekt på krigsutgången och beskriver den ryska förmågan som ”gravt bristande”.

Hör hur läget ser ut för de ukrainska styrkorna i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet