Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s talman Nancy Pelosi välkomnas efter landning av Taiwans utrikesminister Joseph Wu. Foto: AP

USA:s talman Nancy Pelosi på plats i Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om att Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, ska besöka Taiwan har florerat sedan förra veckan. Nu har talmannen klivit av planet i örikets huvudstad Taipei.

Nancy Pelosi anlände strax före klockan 17 i Taiwans huvudstad Taipei.

”Vår delegations besök i Taiwan hedrar USA:s orubbliga engagemang för att stödja Taiwans pulserande demokrati”, skrev talmannen på Twitter efter att hon landat.

Redan i söndags kom uppgifter från diplomatiska källor till CNN om att Nancy Pelosi i samband med sin turné i Asien skulle besöka det i praktiken självständiga öriket Taiwan. Uppgifterna ledde till varningar från kinesiskt håll. Bland annat sa utrikesministern Wang Yi att det ”inte kommer att sluta väl” för amerikanska politiker som ”leker med elden”. Under tisdagen stoppade Kina även sin import från 35 taiwanesiska livsmedelsleverantörer.

Omedelbar kritik från Kina

Pelosis ankomst på tisdagen väckte omedelbart kritik från Kina. Statliga medier rapporterar att militära övningar kommer att genomföras senare i veckan. Det kinesiska utrikesministeriet säger att besöket allvarligt har kränkt ”Kinas suveränitet och territoriella integritet”, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Kina har tidigare varnat USA från att lägga sig i relationerna mellan Kina och Taiwan – och menar att Taiwan inte har rätt till egna utrikesförbindelser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kinas militär har rustats upp. Hör om relationen mellan USA och landet. ”Strategiskt misstro”.

”Potentiellt väldigt allvarligt”

SVT:s tidigare Asienkorrespondent Niklas Sjögren säger att, även om Taiwan i praktiken fungerar som en självständig stat, ses det av Kina som en del av det kinesiska territoriet. 

– Man vill att omvärlden ska vika från Taiwans sida, säger Niklas Sjögren.

– Och i det läget, att en av USA:s mest högst uppsatta politiker gör ett besök i Taiwan, det sticker i ögonen något enormt naturligtvis.

Hur allvarligt är det här besöket?

Det är potentiellt väldigt allvarligt så till vida att både USA och Kina har agerat de här närmaste dagarna.

Börje Ljunggren, före detta ambassadör i Peking, säger att det handlar om en mycket allvarlig situation och att relationerna länderna emellan redan är mycket ansträngda.

– Men jag tror att det går att hantera, säger han till SVT.

Enligt taiwaneisk och amerikansk media väntas Pelosi under onsdagen besöka parlamentet och träffa Taiwans president Tsai Ing-wen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ända sedan 1949 har Folkrepubliken Kina haft som mål att återförena ön Taiwan med fastlandet. Foto: SVT

Taiwan, officiellt Republiken Kina, är en stat som omfattar ön Taiwan i Stilla havet och några mindre öar.

Öriket fungerar i praktiken som en självständig stat men erkänns endast av 14 länder. Enligt Niklas Sjögren, SVT:s tidigare Asienkorrespondent, handlar det om att Kina förbjuder länder att ha diplomatiska förbindelser med Taiwan.

Nancy Pelosis vistelse i Taiwan är det första amerikanska talmansbesöket sedan 1997. Då var Kina – ekonomiskt och geopolitiskt –ett mindre betydelsefullt land, menar Kinaexperten Frédéric Cho.

I oktober förra året sa Kinas president Xi Jinping i ett tal att en ”återförening med Taiwan måste uppfyllas” och att det bör ske på ett fredligt sätt – men att våld inte är uteslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer