Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kinarådgivaren Frédéric Cho förklarar varför Nancy Pelosis besök i Taiwan anses problematiskt i Kina. Foto: SVT/TT

Kinarådgivaren: Allt tyder på att Pelosi är på väg

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske talmannen Nancy Pelosis förmodade besök till det självständiga öriket Taiwan möter stark kritik från Kina. Nu uppger både taiwanesiska och amerikanska medier att hon är på väg in i landet. 

– För Taiwan betyder det en fjäder i hatten. Ytterligare ett tecken på att USA stöttar dem, säger Frédéric Cho, Kinarådgivare.

I går inledde USA:s talman Nancy Pelosi sin omdiskuterade turné i Sydostasien. Resan har kritiserats hårt från kinesiskt håll efter uppgifter om att Pelosi även väntas besöka Taiwan.

Stoppet i Taiwan finns inte med på Pelosis officiella resplan, men enligt taiwanesiska källor till CNN är planen att hon ändå ska besöka Taipei under tisdagen, och tillbringa en natt på ön. Detta, trots att Kina ska ha varnat för ”konsekvenser” om besöket blir av. 

– Om Pelosi besöker Taiwan innebär det en grov inblandning i Kinas inrikespolitik. Det skadar allvarligt Kinas suveränitet och territoriella integritet, kränker principen om ett Kina, hotar fred och stabilitet i Taiwansundet och skadar sino-amerikanska relationer, säger Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

Under tisdagseftermiddagen höjde även Kinas utrikesminister Wang Yi ett varningens finger och säger att det inte kommer att ”sluta väl” för amerikanska politiker som ”leker med elden”.

Förmodas besöka parlamentet 

Taiwan, officiellt Republiken Kina, är en stat som omfattar ön Taiwan i Stilla havet och några mindre öar. Landet funkar som ett självständigt örike men erkänns inte av Kina.  

Enligt både taiwanesisk och amerikansk media ska den amerikanske talmannen Nancy Pelosi befinna sig på resande fot från Kuala Lumpur till Taiwan. Ett amerikanskt Airforce-plan rapproteras ha lyft från Malaysia, och tros ha med sig den amerikanska talespersonen enligt BNO news. Destinationen är oklar, men enligt internationella medier ska Pelosi landa i Taiwan i eftermiddag. Hon förväntas tillbringa natten i Taipei och besöka Taiwans parlament och president innan hon reser vidare till Sydkorea.

– Man säger ingenting alls i USA om besöket, just för att det är inofficiellt. Men allting tyder på att hon är på väg, säger Frédéric Cho, Kinarådgivare.

Kina stoppar taiwanesiska livsmedel

Under tisdagen eskalerarade Kina sina varningar mot Taiwan genom att stoppa import från 35 taiwanesiska livsmedelsleverantörer.

Presidentadministrationens hemsida utsattes även för en misstänkt cyberattack under tisdagen och gick inte att nå under en kort stund.

Hör Frédéric Cho förklara varför besöket ses som kontroversiellt i filmen ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.