Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska uppgifter: Putin i Ukraina. Foto: Ryskt pool-foto via AP/TT

Uppgifter: Putin har besökt Ukraina igen

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske presidenten Vladimir Putin har besökt regionerna Cherson och Luhansk i Ukraina, enligt uppgifter från Kreml.

Det lär vara hans andra resa till de ockuperade områdena sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes förra året.

Vladimir Putin ska ha träffat de ryska trupperna som strider i Ukraina.

En video som släpptes på tisdagsmorgonen visar när han besöker en ledningscentral i södra Cherson-regionen. Putin ska sedan ha flugit vidare med helikopter till det ryska nationalgardets högkvarter i Luhansk-regionen för att få fler lägesrapporter, uppger bland annat Reuters och statliga RIA.

– Det är viktigt för mig att höra er åsikt om hur situationen utvecklas, att lyssna på er och utbyta information, ska Putin ha sagt till några av befälhavarna.

”En signal”

Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, tror att det finns två skäl till att bilderna kablas ut; att Ryssland, i strid med internationell rätt, anser att dessa områden tillhör federationen samt att man vill sända ut signaler.

– Det är en signal, både till Ukraina och Väst, att vi bryr oss inte om vad ni säger, det här är Rysslands territorium, säger Hedenskog.

– Det är också en signal till den egna befolkningen. Det går dåligt i kriget och det är svårt att dölja, även om propagandamaskineriet fungerar. På det här sättet vill man visa att man har nått framgång.

Andra besöket

Bilderna från Kreml visar en alert president som kliver ut ur en kamoflagemålad helikopter, skakar hand och håller möten med olika personer ur det militära ledarskiktet.

Filmerna har hittills inte verifierats av oberoende källor, och det framgår inte heller när besöket ska ha skett. Under den gångna helgen firades dock den ortodoxa påsken, och enligt statskontrollerade nyhetsbyrån Tass ska Putin ha önskat glad påsk.

Men hur vet vi att det verkligen är den ryske presidenten? Det har ingen större betydelse, enligt Hedenskog, eftersom besöket ändå omnämns.

– Vi har inga fasta bevis på att det inte skulle vara Putin. Men det är intressant, det är en del av det man vill signalera, att Putin har kontroll över läget och att han är fullt frisk.

I mars besökte Vladimir Putin Krimhalvön och den ockuperade hamnstaden Mariupol, vilket också visades upp i tv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.