Rysslands president, Vladimir Putin. Foto: TT

Uppgifter: Putin inblandad i hackning mot Demokraterna i USA

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin var personligen inblandad i hackerattacker under den amerikanska valkampanjen. Det tror amerikanska underrättelsetjänsten CIA, enligt källor som tv-kanalen NBC News varit i kontakt med.

Putin har personligen gett instruktioner om hur material som hackats från Demokraterna skulle läckas och användas, enligt NBC News, som hänvisar till två källor med tillgång till informationen.

Källorna uppger sig ha stort förtroende för att uppgifterna är riktiga.

USA-val 2016

Orsaken till attackerna ska ha varit en personlig vendetta mot Hillary Clinton, rapporterar tv-bolaget.

Putin har aldrig förlåtit Clinton

CIA har kommit fram till att Ryssland har hackat amerikanska personers och institutioners mejl som ett sätt att påverka valet till tillträdande presidenten Donald Trumps fördel, skrev The Washington Post förra veckan.

Det sägs att Putin aldrig har förlåtit Clinton för att hon offentligt ifrågasatt parlamentsvalen i Ryssland 2011, då hon var utrikesminister.

Avfärdas av Donald Trump

Trump, som har talat varmt om Putin, har avfärdat anklagelserna om att Ryssland skulle ligga bakom hackningen som ”löjeväckande”.

Ledande amerikanska parlamentsledamöter har begärt en formell utredning av hackerattackerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet