Rök stiger från byggnader som uppges ha bombats i Muhambal utanför Idlib i Syrien. Foto: Omar Haj Kadour/AFP/TT

Uppgifter: Ryska attacker i Idlib

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland bombar åter rebellmål i den syriska provinsen Idlib, uppger källor. Och Kreml säger att den syriska armén förbereder sig för att ta hand om ”problemet” med väpnade rebeller i provinsen.

Samtidigt varnar USA:s president Donald Trump Ryssland för att delta i den planerade storoffensiven.

Syriens president Bashar al-Assad har svurit att återta hela Syrien. Och hans regim har vunnit tillbaka stora landområden från rebellerna sedan Ryssland gav sig in i kriget 2015.

Häromveckan kom uppgifter om att Damaskus nu förbereder en offensiv för att återta Idlib – den sista provins som till stora delar kontrolleras av väpnade rebeller. Och nu har Ryssland genomfört nya flygangrepp på landsbygden i närheten av Jisr al-Shughur i nordvästra Idlib, uppger det brittiskbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) samt en rebellkälla.

Syriens civilförsvar, även kända som vita hjälmarna, uppger att minst 13 civila har omkommit, och många fler skadats, i de rapporterade bombningarna av områden utanför Idlib.

”Armén förbereder sig”

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att rebellernas närvaro i Idlib undergräver fredsprocessen i Syrien och att regionen blivit en bas för militanta som utför attacker mot ryska styrkor i Syrien.

– Vi vet att den syriska armén förbereder sig för att ta hand om det här problemet, säger han enligt Reuters.

Kreml har tidigare beskrivit Idlib som ett ”terroristnäste”.

FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura, säger att den syriska regeringen har bestämt sig för att vänta till 10 september innan de påbörjar en offensiv mot rebellerna i Idlib, skriver Reuters.

De Mistura uppmanar Rysslands president Putin och den turkiska presidenten Erdogan att föra diskussioner för att undvika ”den blodigaste syriska striden någonsin”.

Enligt uppgifter har flera bomber fällts över områden runt den syriska staden Idlib. Foto: SVT

Turkiet, som har militär närvaro i området, har varnat Syrien och Ryssland för att inleda ett anfall, och de ryska flygangreppen kring Idlib upphörde också i mitten av augusti. Men syriska styrkor har fortsatt att sporadiskt beskjuta rebeller, enligt SOHR. Även från USA höjs ett varningens finger.

”Ryssarna och iranierna skulle göra ett stort humanitärt misstag i att delta i denna potentiella humanitära tragedi. Hundratusentals människor kan dödas. Låt det inte ske!”, skriver Donald Trump på Twitter.

Trump avfärdas

Men från Moskva avfärdas USA-presidentens budskap.

– Att bara komma med ett antal varningar, utan att ta hänsyn till den mycket farliga negativa potentialen för hela situationen i Syrien, är troligen inte någon fullständig och övergripande strategi, säger Peskov.

Ryska, turkiska och iranska företrädare väntas under ett möte på fredag diskutera situationen.

”Humanitär katastrof”

Under tisdagsmorgonen uppmanade utrikesminister Margot Wallström FN:s säkerhetsråd att ”axla sitt ansvar och agera” för att förhindra en attack.

– Det finns en överhängande risk för en humanitär katastrof i Idlib, orsakad av den Syriska regimen och dess allierade, skriver hon på twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.