Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se första bilderna från nedslagsplatsen i Polen. Foto: Twitter

Uppgifter: Robot har slagit ner i Polen

Uppdaterad
Publicerad

En robot slog ner i Natolandet Polen på tisdagen och två personer dog i explosionen. Enligt både Polen och en amerikansk underättelsekälla rör det sig om en rysktillverkad robot, skriver nyhetsbyrån AP. Ryssland nekar till att ha attackerat mål i Polen.

Explosionen inträffade klockan 15.40 på tisdagen i den lilla polska byn Przewodów, bara ett par kilometer från den ukrainska gränsen. Vid ungefär samma tidpunkt pågick ryska robotattacker mot Ukraina. Bland annat mot Lviv som ligger tio mil söder om Przewodów.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kallade till krismöte under dagen. Senare under kvällen bekräftade den polska regeringen att två personer dödades i explosionen. Regeringens talesperson Piotr Mueller meddelade även att landet höjer sin militära beredskap.

Natos ambassadörer ska dessutom samlas för möte på uppmaning av Polen, enligt Reuters. Diplomatkällor uppger att ambassadörerna ska diskutera artikel 4.

Initialt rapporterades det om flera robotar, men enligt både Polens president Andrzej Duda och Joe Biden rör det sig om en robot.

Polen hävdar att roboten var rysktillverkad, men att man inte har några avgörande bevis på vem som avfyrade den.

Ryssland avfärdar uppgifterna

Ryssland avfärdar uppgifterna om en rysk attack mot Polen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det ryska försvarsdepartementet beskriver istället attackerna som en ”medveten provokation ämnade att eskalera situationen”.

I ett uttalande skriver departementet:

”Inga attacker mot den polsk-ukrainska gränsen har gjorts med ryska vapen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.