Uppgifter: Ryssland har tillsatt ny borgmästare i ockuperade Melitopol

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har tillsatt en ny borgmästare i den ockuperade staden Melitopol efter att den demokratiskt valde Ivan Fedorov kidnappats av ryska styrkor, enligt Ukraina.

– Det är helt klart ett krigsbrott, säger analytikern Jakob Hedenskog.

Melitopols tidigare borgmästare Ivan Fedorov ska ha tillfångatagits under fredagen. I en övervakningsfilm ses han föras bort av beväpnade män, enligt CNN.  

Händelsen är det första kända exemplet där en ukrainsk politisk tjänsteman gripits av ryska, eller rysk-stödda, styrkor sedan kriget började i februari. 

Kriget i Ukraina

Men det är inte första gången något likande händer i Ukraina, påpekar Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska Institutet. 

– Det här är en upprepning av det som skedde i det ockuperade Donbass från 2014 och framåt där många civila företrädare greps, kidnappades och dödades i olika städer, säger Jakob Hedenskog. 

Att frihetsberöva civila företrädare i det land man för krig är ett brott mot Genèvekonventionen.  

En rysk marionett

Galina Daniltjenko, tidigare ledamot i stadens kommunfullmäktige för ett oppositionellt proryskt parti, presenterades på lördagen som Melitopols nya borgmästare enligt uttalanden från regionala ukrainska tjänstemän i sociala medier, rapporterar The New York Times. 

– Det är tydligt att hon är tillsatt av den ryska ockupationsmakten, säger Jakob Hedenskog.

Att Daniltjenko presenterades som borgmästare utan någon föregående utnämning eller valprocess samt att det hände strax efter att Fedorov greps är bevis för Rysslands inblandning, menar Jakob Hedenskog.  

Uppmaning till kapitulation

I ett tv-sänt tal, som publicerats av regionledningen i Zaporizjzja på meddelandetjänsten Telegram, uppmanar Daniltjenko Melitopols invånare att inte delta i ”extremistiska aktioner”.  

– Det är en uppmaning till kapitulation och att folk ska acceptera de ryska ockupanternas styre, säger Jakob Hedenskog. 

Bör man se Galina Daniltjenko som en rysk marionett? 

– Ja absolut. Det finns ingenting som tyder på något annat.  

Ytterligare en borgmästare bortförd

Flera hundra personer protesterade mot tillfångatagandet av Fedorov utanför stadshuset i Melitopol i lördags.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kräver att Fedorov ska släppas fri och har i samtal med såväl Israels premiärminister som Frankrikes president och Tysklands förbundskansler bett om hjälp.

På söndagen uppgav Ukrainas utrikesdepartement och utrikesminister Dmytro Kuleba att rysk militär har kidnappat och fört bort även Jevhen Matvejev, borgmästare i staden Dniprorudne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet