Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför attackerar huthirebellerna fartyg kring Arabiska halvön – hör SVT:s Stefan Åsberg om vilka de är och vad de vill. Foto: Tilda Lindén

Uppgifter: Storbritannien och USA överväger motattack mot huthirebellerna

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien och USA överväger att svara militärt på huthirebellernas attacker mot fartyg kring Arabiska halvön, enligt uppgifter till flera brittiska medier.

Nu växer oron för att det spända läget i Mellanöstern ska brisera i ett storkrig.

På torsdagskvällen kallade den brittiska premiärministern Rishi Sunak med kort varsel till ett extrainsatt regeringssammanträde, något som i brittiska medier beskrivs som ett ovanligt drag som signalerar ett ”ögonblick av nationell betydelse”.

I samma veva kallades också talmannen i det brittiska parlamentet in för samtal med premiärministern. Enligt uppgifter till brittiska medier fick även oppositionsledaren Keir Starmer och hans så kallade skuggförsvarsminister en inbjudan.

Attacker i Röda havet

Flera attacker mot fartyg

Bakgrunden till mötet är den långa raden av attacker som huthirebellerna i Jemen riktat mot fartyg i vattnen runt Arabiska halvön den senaste tiden.

Så sent som i måndags avvärjde brittiska och amerikanska styrkor ett omfattande drönarangrepp riktad mot det brittiska krigsfartyget HMS Diamond i Röda havet. På torsdagen trappades situationen upp ytterligare när Iran, som stöttar huthirebellerna, kapade en oljetanker i Omanbukten.

Sedan dess har många frågat sig hur Storbritannien och USA, vars fartyg också fått utstå flera attacker, kommer att svara. Enligt källor till flera brittiska medier, däribland The Guardian, BBC och The Times, övervägs ett militärt motangrepp mot gruppens befästningar i Jemen. Det ska också ska ha varit ämnet för Sunaks möten på torsdagskvällen.

Ännu har dock varken USA eller Storbritannien bekräftat att några sådana planer är i rullning.

Oro för upptrappning

När Storbritannien och USA tidigare varnat för att huthirebellernas agerande kommer att få konsekvenser har svaret från rebellgruppen varit att sådana ”konsekvenser” kommer att bemötas med ännu mer kraft.

Oron är samtidigt stor för att konflikten inte ska stanna vid huthirebellerna. Läget i regionen är redan oerhört spänt på grund av kriget mellan Israel och Hamas. Många befarar därför att ett brittiskt-amerikanskt agerande i Jemen skulle kunna bli droppen som får bägaren att rinna över för huthirebellernas allierade i Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Röda havet

Mer i ämnet