Foto: TT

Uppgifter: Tunnelbanebomb var självmordsdåd

Uppdaterad
Publicerad

Explosionen i en tunnelbanevagn i S:t Peterburg var ett självmordsdåd, uppger källor för nyhetsbyrån Interfax. President Vladimir Putin besökte under kvällen platsen för dådet och lade ner blommor.

Explosionen inträffade i en vagn i ett tåg på väg mellan Sennaja Plosjtjad och Teknologiska institutet. Minst tio människor dödades och upp emot 50 skadades. Videoklipp visar skadade och blodiga människor som ligger på en tunnelbaneplattform.

Den statliga nyhetsbyrån Interfax rapporterar, med hänvisning till poliskällor, att det rörde sig om ett självmordsdåd, och att en 23-åring från Centralasien har pekats ut som gärningsman.

Explosion i S:t Petersburg

Han ska enligt källorna ha haft koppling till radikal islamism.

Bilder från övervakningskameror på en man med hatt och skägg publicerades av den lokala nyhetssajten Fontanka, men Interfax källor uppgav senare att mannen på bilden trätt fram, och nekat till inblandning i explosionen.

Laddning desarmerad

På Plosjtjad Vosstanija-stationen hittades senare ett ”explosivt föremål” som inte detonerat. Enligt Andrej Przjezdomskij från ryska antiterrorkommissionen har föremålet oskadliggjorts.

Uppgifterna om antalet döda och skadade varierade under måndagen. Sent på eftermiddagen angav hälsominister Veronica Skvortsova att minst 10 personer dödats och 47 skadats. Senare rapporterade Interfax att elva människor dött och att 42 fortsatt vårdades på sjukhus, med hänvisning till sjukhuskällor.

S:t Petersburgs borgmästare har utlyst tre dagars sorg med start på tisdagen, skriver han på Twitter.

Stadens tunnelbanenät stängdes efter explosionen, men sent på kvällen hade trafiken till största delen återupptagits.

Putin på plats

Vladimir Putin, som själv befinner sig i S:t Petersburg, besökte under kvällen platsen och lade ner blommor. Tidigare sade han att det är oklart vad som orsakade explosionen och utesluter inte att det handlar om ett terrordåd.

President Vladimir Putin besökte under kvällen platsen för dådet och lade ner blommor. Foto: TT

– Jag har redan talat med säkerhetsstyrkorna och chefen för säkerhetstjänsten FSB. Polis och utredare arbetar och kommer att göra allt för att reda ut vad som skett, säger Vladimir Putin i samband med ett möte med sin vitryske kollega Aleksandr Lukasjenko.

Senare bekräftar Rysslands särskilda åklagarämbete, SK, att det rör sig om ett terrordåd, rapporterar Ria.

En ”anordning fylld med splitter” kopplas till explosionen, enligt Interfax som citerar en källa. Räddningspersonal rapporterar att offren har skador som de sannolikt fått av flygande föremål.

”Fullt med poliser”

Olli-Pekka Paajanen, 27-årig finländare som studerar i S:t Petersburg, befann sig utanför t-banestationen Teknologiska institutet.

– Här är fullt med poliser, brandmän och militärer. Området är avspärrat, och människor är förstås upprörda och skärrade. Många frågar sig om vänner och anhöriga är i säkerhet och mår bra, säger han till TT.

Själv hörde Paajanen inte själva explosionen – han befann sig då på universitet där han studerar ryska.

Det finns inga uppgifter om att några svenskar skulle ha skadats i explosionen, men saken undersöks av generalkonsulatet i S:t Petersburg, meddelar utrikesdepartementets presstjänst. Cirka 1 500 svenskar befinner sig i staden, rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till UD.

Fakta: Terrordåd i Ryssland

Här är en lista över större terrordåd i Ryssland på senare år:

Oktober 2002. Mitt under pågående föreställning tar beväpnade tjetjenska separatister sig in på Dubrovkateatern i Moskva och tar över 800 personer som gisslan, med krav på att Ryssland ska lämna Tjetjenien. När polis och säkerhetstjänst stormar teatern fyra dagar senare dödas uppemot 150 personer, varav flertalet på grund av den gas som sprutas in för att söva gisslantagarna.

Augusti 2003. En självmordsbombare i en lastbil fullpackad med sprängämnen spränger ett militärsjukhus i Mozdok i Nordossetien. 50 dör.

Februari 2004. En självmordbombare spränger sig själv och ett 40-tal andra till döds i en tunnelbanevagn i Moskva. Över 100 skadas. Dådet har koppling till konflikten i Tjetjenien.

Augusti 2004. Två ryska inrikesplan kraschar ungefär samtidigt efter avfärd från Moskva. 90 personer dör. Ombord på varje plan finns en tjetjenska som misstänks ha orsakat kraschen.

September 2004. En skola i Beslan i ryska Nordossetien intas av separatister som tar barn och lärare som gisslan. Över 300 dör i samband med fritagningsförsöket. Tjetjener tar på sig dådet.

Mars 2010. Två kvinnliga självmordsbombare detonerar laddningar i Moskvas tunnelbana. Minst 40 personer dödas och över 100 skadas. En tjetjensk rebelledare tar på sig dådet.

Januari 2011. I ett självmordsdåd på Moskvaflygplatsen Domodedovo dödas nästan 40 människor. Även detta dåd har koppling till konflikten i Tjetjenien.

Oktober 2013. Två terrordåd inträffar med någon dags mellanrum i Volgograd. Självmordbombare utlöser sprängladdningar på en trådbuss och vid en tågstation. Över 30 personer dödas i de två dåden.

Oktober 2015. Ett ryskt plan störtar i Sinaiöknen på väg från Sharm el-Sheikh i Egypten. Alla 224 ombord dör. Moskva betecknar det som ett terrordåd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i S:t Petersburg

Mer i ämnet