Oljetankern Marlin Luandai attackerades av Huthirörelsen i slutet av januari 2024. Foto: TT

USA vill ha med Sverige i insats i Röda havet

Uppdaterad
Publicerad

USA har skickat en förfrågan till regeringen om svenskt deltagande i den USA-ledda militärinsatsen i Röda havet.

Försvarsminister Pål Jonsons pressekreterare Johan Hjelmstrand bekräftar för SVT att regeringen tagit emot en sådan förfrågan från USA, något Ekot var först med att berätta.

– Men inte i närtid utan den inkom innan Försvarsmakten skulle svara på sin remiss som skulle vara klar för några veckor sedan.

I ett sms skriver Johan Hjelmstrand att en skriftlig förfrågan inkom till försvarsdepartementet och utrikesdepartementet den 11 december förra året.

I EU-nämnden i veckan sade statsminister Ulf Kristersson (M) att detta är en möjlighet för Sverige.

– Vi tittar både på EU-ledda missioner och USA-ledda, sa Kristersson.

Tidigare i januari sa Försvarsmakten till SVT att man fått en förfrågan från regeringen om att undersöka möjligheterna att stödja insatserna i Röda havet.

Sverige har bidragit tidigare

Jimmie Adamsson, kommunikationschef för svenska Marinen, sade då att det var oklart exakt vilken typ av militärt stöd det skulle kunna röra sig om.

– Det kan vara allt från personal till fartyg, eller om det nu är flyg som behövs. Vi får se vilket behov som finns och hur frågan är ställd, sa Adamsson.

Sverige har tidigare bidragit med militär närvaro i Röda havet. Då har det bland annat rört sig om skepp och soldater som var utbildade i att borda fartyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.