En man tar paus från jobbet som riksha-förare och släcker törsten under värmeböljan i Indien. Foto: TT

Upplopp i Indien efter värmebölja

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer satte eld på elverk och tog personal från elbolag som gisslan. Detta efter långa elavbrott samtidigt som en värmebölja med temperaturer upp till 47 grader plågar de norra delarna av landet.

Den fattiga delstaten Uttrar Pradesh har länge haft för låg kapacitet för att kunna förse dess 200 miljoner invånare med ström. Många har bara el några få timmar om dagen och hela 63 procent av hemmen saknar el helt och hållet.

Den senaste tidens temperaturer högt över 40 grader har satt så högt tryck på elnäten att omfattande strömavbrott blivit följen. Förutom fläktar och luftkonditionering har även vattenpumpar slagits ut. Fler personer har tvingats söka vård för värmeslag och minst två har dött.

Tog gisslan

Ett el-anläggning nära delstatshuvudstaden Lucknow stormades på fredagen av tusentals uppretade indier som vandaliserade anläggning och tog personalen som gisslan i 18 timmar. På två andra ställen sattes anläggningar i brand.

Delstatens ledare Akilesh Yadav har sagt att de försöker köpa med el från andra delstater men de har också brist på grund av den extrema hettan. På många håll har nu kraftförsörjningen kommit igång igen.

El – när valet pågick

Som en del av förklaringen till upploppen ses att under den flera veckor lång valperioden nyligen då fungerade elförsörjningen. Men efter att valet avslutades den 16 maj har bara vissa regioner blivit garanterade elförsörjning.

Domstolen i Allahabad har nu ett ärende om diskriminering med tanke på att vissa regioner prioriteras när det gäller elförsörjningen. Till de som får el hör staden Varanasi, hemvist för landets nya premiärminister Narendra Modi liksom de regioner som Yadav och andra toppolitiker i Uttrar Pradesh kommer ifrån.

Prognosen för regionen är fortsatt höga temperaturer in i nästa vecka i flera delstater.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.