Foto: TT

Uppmaningen till Biden: Inga stridsplan till Turkiet om inte Sverige släpps in i Nato

Uppdaterad
Publicerad

USA bör inte sälja F16-stridsplan till Turkiet så länge de håller dörren stängd för ett svenskt och finskt Natomedlemskap. Det skriver 29 amerikanska senatorer i ett brev till president Joe Biden.

USA förbereder just nu en försäljning av stridsflygplanet F16 till Turkiet. Det rapporterade bland annat The Wall Street Journal för två veckor sedan. Det har spekulerats i att en affär mellan Washington och Ankara skulle kunna fungera som en morot för Turkiet att godkänna Sveriges och Finlands Natoansökningar.

Brevet publicerat i sin helhet

Men nu höjs allt fler röster för att vända affären till en piska i stället. Så länge inte Turkiet släpper in de nordiska länderna bör inte heller USA sälja stridsflyg till Turkiet skriver 29 senatorer i ett brev till den amerikanske presidenten.

Reutersjournalisten Hümeyra Pamuk har publicerat brevet i dess helhet på Twitter.

Reutersjournalisten Hümera Pamuk har publicerat brevet på Twitter. Foto: Twitter

Senatorerna, som tillhör såväl det demokratiska som det republikanska partiet, skriver att Turkiets ovilja att ratificera Sveriges och Finlands ansökan hotar militäralliansen Nato vid ett avgörande historiskt läge.

”När Turkiet har ratificerats protokollet om Nato-anslutning kan kongressen överväga försäljningen av F16-stridsflygplan. Om detta däremot inte sker bör den pågående försäljningen ifrågasättas.” skriver de bland annat.

”Svårt att tro Biden kan ignorera brevet”

SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi säger så här om brevet:

”Det är en viktig signal från både republikaner och demokrater om att man bryr sig om att få välkomna in Sverige och Finland i Nato. Kongressen har stor makt över stora vapenaffärer i USA och jag har svårt att tro att Joe Biden kan ignorera det här brevet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.