Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Foto: AP/TT

Uppmaningen till Nordkorea: Skrota ert vapenprogram

Uppdaterad
Publicerad

70 länder uppmanade Nordkorea under fredagen att skrota sina kärnvapen, ballistiska robotar och tillhörande vapenprogram. Samtidigt fördömde de det ”oförminskade hotet” som landets vapen utgör mot fred i världen.

Några av de länder som skrivit under uppmaningen är USA och Sydkorea. Även flera länder i Asien, Sydamerika, Afrika och Europa stödjer uppmaningen, medan Ryssland och Kina avstått från att skriva på dokumentet, rapporterar AFP.

”Vi uppmanar Nordkorea att avstå från provokationer. Vi ber också Nordkorea att fortsätta diskussioner med USA avseende kärnvapennedrustning”.

Trump: Missbruk av förtroende

Nordkorea har på kort tid utfört två provskjutningar. I förra veckan avfyrades de raket mot Japanska havet. Trots att Nordkorea inte avfyrat sedan november 2017 anser inte USA:s president Donald Trump att det kan klassas som en överträdelse av förtroendet mellan länderna.

– De var kortdistansmissiler och jag betraktar inte det som ett missbruk av vårt förtroende. Vem vet, någon gång kommer jag kanske att göra det. Men inte just nu, säger Trump, till webbtidningen Politico.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.